ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Блумбърг”: Рублата е най-скъпа към еврото от 7 години

валути

Рублата се е изкачила до най-високата си стойност към еврото от юни 2015-а, информира агенция "Блумбърг". Вероятната причина е, че повече чуждестранни компании изглежда са удовлетворили изискването на руския президент Владимир Путин да плащат за доставения от страната природен газ в руска валута. Рублата е поскъпнала с 9% към еврото и с 6.6% към щатския долар – до 58.0625 рубли за долар по време на търговската сесия в Москва на 20 май. На офшорния пазар обменният курс в 13.26 ч. българско време беше малко по-слаб – 60.4324 рубли за един долар.

Капиталовият контрол, символичният внос и растящите цени на енергийните източници направиха руската парична единица с около 20% по-силна отколкото преди нахлуването в Украйна преди почти три месеца. "Банк России" вече започна да отслабва постепенно пазарните рестрикции, но все още не успява да спре поскъпването на рублата, което може да се окаже проблем за бюджета, защото голяма част от приходите в него постъпват в чуждестранна валута.   

На всичкото отгоре, много задгранични клиенти на "Газпром" са се съгласили с новите правила на Кремъл да откриват сметки във финансовото поделение на държавния монополист – "Газпромбанк", по които да превеждат дължимите суми за полученото синьо гориво. 

Засега все още няма официална информация дали въпросните сметки са само в твърда валута или и в рубли, но шефът на управлението за операции на руския фондов пазар на инвестиционната компания "Фрийдъм файненс" – Георги Васченко – съобщава за "много високи търговски обеми евро-рубли". Мсковската борса също посочва, че сделките за обмен на евро в рубли са скочили повече от два пъти на 19 май спрямо предишния ден. Руският вице-премиер Александър Новак пък коментира през седмицата, че близо половината от общо 54 чуждестранни клиенти на "Газпром" вече са открили сметки в твърди валути и в рубли в "Газпромбанк". Той не огласи кои точно компании или държави са се съобразили с новия механизъм за разплащания, ограничавайки се единствено до информацията, че някои от най-едрите потребители на руската суровина или са се издължили за доставките или са готови да платят навреме, за да предотвратят спиране на горивото.

Полша и България не получават руски газ от април заради отказ да изпълнят указа на Путин, а Финландия съобщава за "реален риск" от прекратяване на газоподаването в края на тази седмица, защото не иска да се издължава в рубли. Тя ще е третата европейска държава със спрени доставки на руски газ, но това няма да навреди особено, защото горивото е едва 5% от енергийния микс на страната. Руската суровина ще спре да постъпва в ранните часове на 21 май, по данни на финландския вносител на енергия Gasum.

При тези условия курсът на рублата може да се засили още повече, смята Евгени Кошельов от "Росбанк". Защото "излишъкът от ликвидност на чужда валута не може да се абсорбира от вътрешния пазар – банките все по-малко се интересуват от задгранични пари заради липсата на търсене, а населението не може по никакъв начин да ги използва".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст