ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С парите за магистрала “Хемус” са платени компенсации за тока

Парламент Гроздан Караджов

Средствата за изграждането на магистрала "Хемус" ще бъдат възстановени от Министерския съвет, когато бъде решен случаят с т. нар. инхаус процедури. Това обяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. Специалната сметка за плащанията по строителството на АМ "Хемус" е празна, защото средствата са изтеглени от служебното правителство, за да се изплащат компенсации, поясни той.

"Имаше около 490 милиона през лятото на миналата година и всъщност точно тези пари са взети, за да се посрещнат първите компенсации за тока. Така или иначе не може да се продължи да се строи по инхаус процедурите, защото най-малкото нямаме никакви строителни гаранции за тази магистрала. Строят я частни фирми, които са пренаети от държавното дружество "Автомагистрали", но гаранцията се носи от държавното дружество, тоест от нас – ние си плащаме, ние си носим гаранцията, това не е ок. Затова ги няма и парите", обясни Караджов.

Регионалният министър коментира още, че републиканската пътна мрежа е в ужасно състояние, но ремонтите на основните пътища не могат да започнат, защото непрекъснато се обжалват процедури. "Няма необжалвана процедура за основен ремонт. Прилича ми на саботиране", подчерта той. Северният обход на Бургас ще бъде готов през октомври. Строителството му се забавя заради бавни процедури, но тапи и задръствания през летният сезон няма да има, увери вицепремиерът. "Ще се пусне двупосочно пътят с четири ленти, който е от Сарафово и така ще бъде целият сезон", добави той.

До края на другата седмица ще бъдат изплатени 100% средствата на пътностроителните фирми в страната, обяви Караджов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст