ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

50 години от първото посещение на американски президент в СССР

Леонид Брежнев (ляво) и Ричард Никсън (дясно) по време на посещението на Брежнев във Вашингтон юни 1973 г.; това е сред най-забележителните събития през разведряването.

На днешния ден през 1972 година Ричард Никсън пристига в Москва за първото посещение на американски президент в Съветския съюз.

Визитата на президента на САЩ Ричард Никсън продължава до 30 май същата година. Американският държавен глава води преговори с генералния секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР Леонид Брежнев. На 26 май 1972 г. е подписано Временно споразумение за някои мерки в областта на ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (САЛТ-1). Първите Преговори за ограничение на стратегическото въоръжение (САЛТ 1) довеждат до споразумение между двете страни за временно прекратяване на производството на ядрени оръжия и ракети. Това е първата стъпка към разрешаване на един от най-важните въпроси, възпиращи всякакъв вид отношения между СССР и САЩ. Двете суперсили се споразумяват също да изградят директна гореща линия между Вашингтон и Москва, известна като "червеният телефон", за бързо взаимодействие между двете страни при спешност.

Ричард Милхауз Никсън (Richard Milhous Nixon) е 37-ят президент на САЩ (1963-1974 г.). Той е единственият, който е избиран два пъти за вицепрезидент и два пъти за президент, и единственият президент, подал оставка от тази длъжност. Тя е резултат от импийчмънт, свързан с аферата "Уотъргейт". 

Никсън е известен със своята външна политика, особено спрямо Съветския съюз и Китай, както и с това, че слага край на Виетнамската война. Националната му политика се характеризира с консервативна риторика и либерални действия, особено в областта на опазването на околната среда.

През 1960 година Китай прекратява съюза си със СССР, като напрежението между тях достига своя връх през 1969 и началото на 1970-а. Никсън се възползва от това, за да промени баланса на силите в Студената война в полза на Запада. Никсън подобрява значително отношенията с Китай, което по-късно става известно като „китайската карта“ в отношенията със СССР. През 1971 г. е направен ход за допълнително подобряване на отношенията, когато Китай кани американския отбор по тенис на маса. Американският отговор е оказаната подкрепа за влизането на комунистическата държава в Организацията на обединените нации, на което винаги е било налагано вето. През октомври  1971-а Китай влиза в ООН. През 1972 г. Никсън става първият американски президент, който посещава комунистически Китай, но въпреки всичко САЩ продължава да поддържа значително морско присъствие край Тайван.

Съветските ръководители, силно притеснени от тези събития, се съгласяват с условията на Никсън и същата година завършват първите разговори за ограничаване на стратегическите оръжия.

През 1972 г. Никсън е преизбран с една от най-убедителните изборни победи в американската история, като побеждава Джордж Макгъвърн с 60% от подадените бюлетини. Той печели в 49 от 50 щата, като губи само в Масачузетс.

През 1982 г. Ричард Никсън посещава България. Среща се с Тодор Живков на 1 и 2 юли в резиденция "Евксиновград" край Варна. Визитата има частен характер и продължава от 30 юни до 2 юли. Преводач е Елена Поптодорова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст