ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руската армия наложила пълен контрол над “Азовстал”

Азовстал

Руската армия е наложила пълен контрол над металургичния завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, след като украинските въоръжени сили преустановили отбраната, предадоха руски медии.

Според руското министерство на отбраната през последните дни над 2400 украински бойци, защитаващи "Азовстал", са се предали. От украинска страна няма коментар на данните.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че по време на отбраната на металургичния комплекс украинските военновъздушни сили са се опитали да осигурят снабдяване за Мариупол по въздух, но са били отблъснати и са понесли големи загуби. Това накарало Зеленски да предложи официално споразумение със съюзниците, което да е като компенсация за нанесените щети в Украйна от Русия.

Междувременно стана ясно, че за 23 май е насрочено виртуално заседание на контактната група "Рамщайн" за отбраната на Украйна, то ще бъде под ръководството на американския министър на отбраната Лойд Остин.

Русия е засилила атаките в Донбас, като целта й е да завладее териториите под украински контрол в Луганска област. Руските сили нанасят интензивни артилерийски удари срещу Северодонецк. 

От украинскита армия очакват руските части отново да се опитат да преминат реката Северски Донец. При предишния опит се стигна до едно от най-тежките сражения в конфликта. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст