ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нови 40 млрд. долара американска помощ за Украйна

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън е подписал Закон за отпускането на нови 40 милиарда долара американска помощ за Украйна, предадe Си Ен Ен.

Законодателният акт, одобрен в двете камари на Конгреса с гласовете и на Републиканската, и на Демократическата партия, засилва ангажимента на САЩ в подкрепа на Украйна.

Средствата ще отидат както за оръжия, така и за оборудване, обучение, логистична подкрепа, включително и за подобряване на разузнавателните умения на украинците. Около 9 милиарда долара ще са за възстановяване на запасите от американско оборудване, изпратено в Украйна, тъй като представители и на двете партии изразиха резерви колко ефективни са използваните от украинската армия стингъри и противотанкови ракетни комплекси Javelin.

Законът предвижда 3.9 милиарда долара за операциите на Европейското командване, което включва "поддръжка на мисии, разузнавателна подкрепа, покриване на разходите по особено трудни операции на военните, включително и установки с ракети "Пейтриът". Министерството на отбраната на САЩ разположи допълнителни американски войски в страните от Източна Европа, намиращи се близо до Украйна, за да засили подкрепата за съюзниците от НАТО.

За да се отговори на хуманитарните нужди, Законът предвижда 900 милиона долара за подпомагане на бежанците, включително средства за настаняване, лечение на травми и обучение по английски език. Мярката осигурява и 54 милиона долара за покриване на разходите по медицинско обгрижване на украинските бежанци.

Законът също така осигурява 6 милиарда долара за финансиране на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, при което администрацията на Байдън може да купува оръжия от контрагенти и след това да ги предоставя на Украйна, а не да черпи директно от американските запаси с оръжие.

Освен това 8 милиарда долара са предвидени за икономиката на Украйна, 5 милиарда – за покриване на недостига от хранителни продукти в света, причинен от блокирането на дейността на украинските земеделски производители.

Според официалното съобщение на Белия дом, цитирано от Си Ен Ен, Байдън е подписал закона по време на визитата си в Южна Корея. Той е подписал и още един нормативен акт – Закон за подобряване на достъпа до бебешки храни в Съединените щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст