ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пътят Е-79 край Кресна затворен от протест на ВМРО

протест на ВМРО

Симпатизанти на ВМРО с около 25 автомобила и координирани от евродепутата Ангел Джамбазки са затворили главния път E-79 след 12.00 часа на 21 май, съобщи БНР.

Джамбазки обявил, че протестът е антиправителствен, протича под надслов #НеПредавайМакедония и е реакция срещу действията на премиера Кирил Петков. Евродепутатът инструктирал симпатизантите на ВМРО да затворят пътя за 15-20 минути.

"След това се качваме по автомобилите и тръгваме с дистанция между колите, с 10 км в час и в двете посоки, като за няколко часа колоната ще стане от Перник до Солун" – подчертал Джамбазки.

Протестът протича със скандирания "И преди, и сега Македония е българска! Мизия, Тракия и Македония". Според очевидци прогнозата на Джамбазки може да се сбъдне, тъй като трафикът е изключително натоварен – вероятно мнозина са си взели понеделника (23 май) като почивен ден и пътуват за Гърция. Важен детайл е и че при движението по Кресненското дефиле има забрана за изпреварване.

Колоната от протестиращи на ВМРО ще се движи между двете кръгови кръстовища, а именно при слизането от магистралата в посока към София – Кулата при Благоевград и при връщането на магистралата в посока Кулата, след Кресна.

Междувременно от "Има такъв народ" се присъединиха към критиките срещу политиката на премиера Кирил Петков по отношение на спора със Северна Македония.

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов коментира за бТВ, че се потвърждават подозренията, че правителството е поело ангажименти България да не възразява срещу приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз.  

Вицепремиерът Асен Василев от "Продължаваме промяната" отрече подозренията му. Според него до преобръщане на позицията на България няма да се стигне лесно. Тя би се променила само ако всички партии (включително опозицията в парламента) и президентът преценят, че това е добре за България. "А това трудно може да стане", подчерта Асен Василев пред Нова телевизия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст