ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекорден брой жени режисьори участват на кинофеста в Кан

"Златната палма" на фестивала в Кан

През тази година на кинофестивала в Кан има рекорден брой жени режисьори, които участват в конкурсната програма. Тазгодишното 75-то издание се провежда от 17 до 28 май. Тук са, за да представят филмите си звезди като Антъни Хопкинс, Ан Хатауей, Марион Котияр, Кристен Стюарт, Идрис Елба и Виго Мортенсен. Почетната "Златна палма" (Palme d'Or) е за актьора Форест Уитакър. Той беше отличен с наградата за най-добър актьор през 1988 г. за превъплъщението си в образа на  джазовия музикант, саксофонист и композитор Чарли Паркър във филма "Птица" на режисьора Клинт Истууд

След серия от скандали и бурни обществени обсъждания за това, че на най-важния европейски кинофестивал са недостатъчно представени дамите режисьори в сравнение с мъжете, кинофестът увеличи броя на жените участнички.

Независимо от тези промени е рано да се радваме за някаква тенденция за глобално изменение в процеса на подбор на участниците в кинофестивала. Издание Variety дори уточнява, че "при сегашният рекорд – това означава само 5 жени режисьори сред 21 участници в основната програма на кинофеста, които спорят за "Златната палма" за най-добър филм, т.е. по-малко от една четвърт". Сред тях е френската режисьорка Клер Дени, която участва със "Звезди по пладне" с Робърт Патинсън. Със свои филми се представят още  американката Кели Райкарт с "Showing Up" и актрисата от италианско-френски произход Валерия Бруни Тедески с "Les Amandiers" ("Амандие") – историята на едноименния театър и школа за млади актьори в парижкото предградие Нантер.

Припомняме, че през 2022 година за нов президент на фестивала беше избрана Айрис Кноблох, която до момента оглавяваше френското подразделение на кинокомпанията Warner Bros. Така Кноблох стана първата жена на тази длъжност, която тя ще  заема до 2025 година.

На феста миналата година „Златна палма“ 2021 спечили филмът “Titane” на френската режисьорка Джулия Дюкорно. Всички медии в света тогава обърнаха внимание на факта, че Дюкорно е едва втората жена режисьор, която печели „Златна палма“ в Кан – след новозеландката Джейн Кемпиън, която получава отличието през 1993 година за филма „Пианото“.

„Златна палма“ 

е най-високото отличие, което се връчва на филма победител в конкурсната програма на филмовия фестивал в Кан. 

Наградата е метална, позлатена пластика, която представлява палмова клонка (палмовата клонка е символ на град Кан и фигурира в герба на града). Автор на пластиката е бижутера Люсиен Лазон. Тя е поставена върху пиедестал от теракота на който е изписана годината на фестивала и в лявата част на който е изваяна длан. Автор на пиедесталът е скулптура и художник Себастиен.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст