ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергоколапс очаква Европа в края на годината заради ръста на цените

електроенергия

Европа я очаква голям шок в края на 2022 година заради ръста на цените на енергоносителите. Това е коментирал анализаторът Хавиер Блас пред  Bloomberg.

„Енергийната криза предизвиква все повече опасения в ръководството на Европейския съюз. Ситуацията в Украйна и антируските санкции вдигнаха цените на нефта, природния газ и въглищата – най-важните източници на енергия за Европа. В края на 2022-ра и началото на 2023 г. пазарът на електроенергия ще достигне своя пик, а последствията за семействата и малкия бизнес ще бъдат еднакви: много от тях просто ще потънат“, отбелязва анализаторът.

Той подчертава, че западните страни сега правят грешка: наблягат на липсата на нефт и не отделят внимание на бъдещия дефицит на електроенергия. Затова скоро европейците ще се сблъскат с ръста на цените за комунални услуги.

По думите на Хавиер Блас ситуацията с електроенергията се усложнява заради забавяне в производителността на европейските атомни електроцентрали. Освен това всички тази проблеми намират израз в постоянния ръст на цената на живот. Затова скоро държавите в Европа ще трябва да харчат милиарди евро за подкрепа на населението.

В Индия предричат световна рецесия при цени на нефта от 110 щ.д. за барел

При запазване на цените на нефта при 110 долара за барел, световната икономика я очаква рецесия. Това е казал в ефира на CNBC министърът на нефта и природния газ на Индия Хардип Сингх Пури.

„Ако цената на барел нефт се запази на нивото от 110 долара, то тогава идва не просто инфлация, тогава ще става дума за по-големи заплахи. Вие знаете, тогава следва рецесия“, е отбелязал министърът.

При запазване на такава ситуация глобалната икономика заедно с производителите на нефт може да се сблъскат със сериозни последствия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст