ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков: “Газпром” предлага различни условия на отделните страни

Кирил Петков в Рим

Европейският съюз трябва да излезе с обща позиция за плащането на руския газ, защото Русия и "Газпром" дават различни условия на отделните страни. Това заяви премиерът Кирил Петков пред репортери след среща с италианския си колега Марио Драги. "Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги. Италия изпраща над 800 човека към България като част от батальона на НАТО. Говорихме и за "Газпром". Убедихме се, че не може всяка страна да се справя самостоятелно, трябва да имаме обща позиция, защото има възможност Русия и "Газпром" да дават различни условия на различните страни", посочи Петков.

Марио Драги е поздравил България за твърдата позиция за плащането на руския газ. "Заяви, че сме абсолютни лидери в това, че не сме се огънали и фактът е, че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставки от Азербайджан и други държави", уточни премиерът.

На доста страни членки е съобщено, че плащането в евро или долари е достатъчно и те не трябва да се притесняват от превалутирането в рубли, което ще е грижа на "Газпром", обясни министър-председателят. "Явно има различни условия и докато не се обединим заедно и не отворим договорите и общо да решим как да се справим с този проблем, има опасност да играят с различните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за Европейския съюз. Явно Русия е готова да направи компромиси за големите пазари. Но тази игра на големи и малки трябва да приключи", подчерта Петков.

Българският премиер и италианският му колега са се обединили около идеята да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура. "Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други, при които парите се изнасят например от България и отиват в други страни членки. Ако Европейската прокуратура има мандат и върху този тип парични потоци, престъпленията ще бъдат хванати много по-бързо", смята Петков.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст