ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната икономика е пред най-голям тест от Втората световна

Кристалина Георгиева

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди в началото на Световния икономически форум в Давос, че глобалната икономика е изправена пред най-големия тест от Втората световна война, информира в. "Файненшъл таймс".

Шефката на МВФ каза, че руската инвазия в Украйна унищожава животи, дърпа надолу растежа и повишава инфлацията. Тя призова страните да не се поддават на силите на геоикономическата фрагментация, която ще направи света ни по-беден и по-опасен.

Предупреждението на Кристалина Георгиева идва на фона на опита на Украйна да даде надежда за по-добро бъдеще на гражданите си, ако войната може да бъде спечелена, с пакета за подпомагане на възстановяването за 1 трилион долара. Той ще бъде финансиран от конфискуване на замразени руски активи. 

Вицепремиерката и министърка на икономиката на на Украйна Юлия Свириденко заяви тази сутрин на форума, че целият свят трябва да застане зад Украйна, помагайки за възстановяването й и налагайки санкции на Русия.

Няма място за неутрална позиция, нито време да се чака за решения, тъй като тази война засяга всяка страна, добави тя.

Свириденко разкритикува страни и компании, които не са наложили икономически санкции, подчертавайки, че светът страда от последствията от руската агресия с по-високите цени на хранителните стои, бензина и газа. 

Призовавайки за нов план "Маршал" за възстановяване, тя заяви, че той може да бъде финансиран от замразени активи на руската държава и на олигарсите. 

Бившият финансов министър на Украйна Натали Ярешко каза пред в. "Файненшъл таймс" в Давос, че с бомбите, които всяка нощ падат в Украйна, разходите за възстановяване вероятно ще са по-високи, отколкото сегашната прогноза на Киев за от 550 до 600 милиарда долара. По-скоро смятам, че ще са 1 трилион долара, коментира тя. 

Представителите на Украйна на Световния икономически форум са непреклонни в позицията си, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат затегнати, дори ако това увеличи икономическите разходи на други страни.

Украинските делегати на форума в Давос изразиха разочарованието си от действията, предприети от САЩ и ЕС, както и от липсата на мерки от други големи икономики, най-вече Китай и Индия.

Кристалина Георгиева призова всички страни да намалят търговските бариери, да подпомогнат страните с дългови трудности и да модернизират системите за трансгранични плащания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст