ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна ще е в центъра на форума в Давос

световен икономически форум давос 2022

Три месеца след нахлуването на Русия в Украйна войната и носените от нея рискове за възстановяването на световната икономика ще бъдат в центъра на дискусиите сред елитите на планетата, които се събират днес в Давос, предаде Франс прес.

Световният икономически форум (СИФ) се завръща в швейцарския ски курорт след двегодишна пауза заради пандемията от КОВИД-19. През 2021 г. се наложи традиционната годишна среща да премине онлайн. А вариантът Омикрон принуди тази година организаторите да отложат форума от януари за май.

„Мислите ни са отправени на първо място към войната в Украйна“, увери основателят на СИФ Клаус Шваб, представяйки програмата на събитието, което се провежда по думите му в „безпрецедентни политически, икономически и социални условия“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще е първият държавен глава, който ще произнесе слово. Той изглежда ще се възползва от възможността, за да отправи към света призив да изпрати на Украйна нови помощи – финансови и военни, а може би и да поднови молбата на Киев за членство в ЕС.

Речта му ще бъде представена чрез видеовръзка. Очаква се обаче редица украински политици да присъстват лично, например външният министър Дмитро Кулеба и кметът на Киев Виталий Кличко.

„Основната ни молба към всички тук е: не спирайте подкрепата за Украйна“, резюмира снощи пред журналисти Иванна Климпуш, една от украинските депутатки, пристигнали в Давос. Тя отправи призив светът да се увери, че Русия „не ще може вече да води нова война срещу когото и да било в региона“.

„Имаме нужда от оръжия повече, отколкото от всичко останало“, каза друга парламентаристка, Анастасия Радина. „Оръжия като тези на НАТО, ето какво ни помага да печелим войната и да гарантираме, че животът на цивилните ще бъде спасен за идните поколения“, добави тя.

В руслото на западните санкции срещу Русия СИФ изключи тази година участието на руски представители, каквито обичайно има много сред събиращите се в Давос. А вместо платформата „Руски дом“, известна от предишни години, ще се организира „Дом на руските военни престъпления“, в който ще се уреждат различни прояви в подкрепа на Украйна с участието на известни украински фигури.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст