ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новата учебна година ще започне с актуализирани програми

Николай Денков

Честит празник на всички българи! Без съмнение това е празникът, който ни обединява. Това заяви на празничния 24 май министърът на образованието Николай Денков. Ние действително сме променили историята на Европа и трябва да се гордеем, подчерта той пред БНТ.

"Ще реформираме, докато станем по-добри. Промяната от един към друг тип система действително изисква много други промени, част от тях бяха неудачни. А през последните десетилетия науката се развива изключително бързо и ние трябва да наваксаме. Имаме преглед на програмите, който вече е към края си. Ще използваме лятото, за да ги променим. Успоредно развиваме и средствата, така че да вървят заедно със съдържанието", каза Денков за актуализацията на учебните програми. "В много случаи и учители и ученици казват, че съдържанието не е ясно подбрано, академично поднесено е, в много случаи при прехода от интегрални към по-специфични дисциплини изведнъж се губи усещането, че това е цял наратив и оттам децата се загубват. Този академичен стил затруднява и децата, и родителите. Затова сега в прегледа на програмата водещи са учителите, за да преценят кое е разбираемо, кое не е", подчерта министърът. Един материал, който се преподава в училище, трябва да бъде разбираем за всички деца, които полагат усилия, категоричен е той.

Целта е да се наблегне на това, което развива уменията – да мислиш, да формулираш тези, да ги защитиш и представиш по определен начин. Идеята е не да се опрости материалът, а да се промени целта на самото образование. Учебните програми ще бъдат актуализирани за началото на новата учебна година тази есен, потвърди просветният министър. Новите учебници ще отнемат повече време, но основата им са новите учебни програми, допълни той.

Денков коментира и промените в матурите за зрелостниците: "От една страна, точките създават проблем за тройкаджиите, от друга страна, има по-голям шанс за тези, които могат да се подготвят по-добре. Този, който се готви за 6, има по-добри условия."

"Следващата календарна година със сигурност ще актуализираме заплатите на учителите. Направено е достатъчно, за да има средства за увеличаване на заплатите", увери още министърът. 

"Промените, които правим, са насочени към адаптиране на програмите към нещо по-разбираемо за учениците и родителите. В началото на септември всички родители ще видят какво ги чака", посочи още той. По думите му аргументите против започването на учебната година по-рано от 15 септември са неубедителни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст