Обвинител при ВКП участва в конференция по повод първата годишнина на Европрокуратурата

Кьовеши

Прокурорът при Върховна касационна прокуратура Димитър Хаджийски участва в конференция по повод първата годишнина от създаването на Европейската прокуратура. Главен лектор на събитието, което се проведе в гр. Трир, Федерална република Германия, бе европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която заяви, че повишаването на нивото на разкриване на измамите с европейски средства е фундаментално за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз.

Сред ключовите теми в програмата на Международната конференция, озаглавена  „Една година Европейска прокуратура: с поглед напред“, са предизвикателствата пред Европейската прокуратура, произтичащи от нейните компетенции, действията по трансгранични разследвания, сътрудничеството с институции и с неучастващите държави-членки на ЕС. Обсъдени бяха и механизмите за прекратяване на разследвания, наказателното преследване пред националните съдилища, както и правилата за трансфер на наказателните производствата.

Европейската прокуратура започна дейността си на 1 юни 2021 г. България е сред 22-те държави-участнички в независимия орган на Европейския съюз, който отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на общността.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст