Съветът на ЕС прие временна либерализация на търговията с Украйна

европейски съвет за външна политика есвп

Съветът на ЕС прие регламент, който позволява временна либерализация на търговията с Украйна. За засегнатата от войната държава се въвеждат и други търговски отстъпки по отношение на някои нейни продукти.

За период от една година няма да се дължат мита върху вноса на всички украински стоки, изнасяни за Европейския съюз. Благодарение на тези мерки ЕС ще може значително да подкрепи икономиката на Украйна.

"Неоправданата агресия на Русия срещу Украйна има опустошаващо въздействие върху производствения капацитет на страната, транспортната й инфраструктура и достъпа й до Черно море" – е посочено в мотивите към решението.

То бе прието днес, на 24 май, и ще се прилага за период от една година. Без мита върху вноса ще са някои промишлени продукти, както плодове и зеленчуци.

Днешното решение се обосновава със спазването на принципите,заложени в член 2 от Споразумението за асоцииране/задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия. На 13 май Съветът на ЕС изпрати писмо до Европейския парламент, в което изрази съгласието си с регламента, който след това бе гласуван на пленарното заседание на ЕП на 19 май. След като регламентът е приет, както от Европейския парламент, така и от Съвета, предстои той да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и след това ще влезе в сила.

Междувременно Европейската комисия отново призова Съвета на Европейския съюз да вземе решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство.

В годишния доклад "За състоянието на Шенген", приет днес от Европейската комисия, е записано, че трите държави изпълняват необходимите критерии. В него се посочва още, че Комисията ще продължи да работи за отпадането на визите за САЩ за българи, румънци и кипърци.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст