Никой няма право да изтрива националната ни памет

Илияна Йотова

Ако добре познаваме историята си, никой няма да дръзва да я пренаписва, да краде български исторически страници, да се опитва да подвежда нашите международни партньори. Никой няма право да изтрива националната ни памет, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаване на победителите в Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“.

Йотова открои значимостта на конкурса в контекста на нерешените въпроси между България и Република Северна Македония. По думите й „имаме още несвършена работа, трябва да градим по-амбициозно българско лоби на международната сцена“.

Вицепрезидентът отново припомни консенсусната българска позиция – България ще свали ветото за започване на преговори за еврочленство на Северна Македония, само когато получи категорични гаранции за спазване правата на македонските българи.

Илияна Йотова изтъкна също, че и в България не се знае достатъчно за борбите за свобода и независимост на българите в Одринска Тракия и Македония. Според нея „Трябва повече да се учи за тях в училище, да разказваме повече на децата си“.

Йотова припомни старата максима, че който не знае историята, няма как да гради бъдеще. „Народ без минало е като дърво без корени – няма откъде да черпи живителни сили, за да расте и да върви напред“, заяви тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст