ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депозитите на домакинствата достигнаха 67.61 млрд. лева

Пари

В края на април депозитите на неправителствения сектор* са близо 105.2 млрд. лв. или 71.6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Числата показват годишно увеличение с 10.1 на сто (при 9.8 на сто годишно повишение през март), съобщава Българската народна банка.

Депозитите на нефинансовите предприятия възлизат на 33.54 млрд. лв., което представлява 22.8 на сто от БВП в края на април. В сравнение със същия месец на миналата година сумата се увеличава с 15.4 на сто. Спестяванията на тези фирми продължават да растат. Сравнението показва, че годишно повишение на депозитите им през март 2022-ра е било „само“ 13.3 на сто.

Финансовите предприятия се очертават като още по-големи спестовници. Техните банкови влогове нарастват с 32.1 на сто на годишна база и в края на април достигат малко над 4 млрд. лв. (2.7 на сто от БВП). Има обаче забавяне в прехвърлянето на фирмени пари в депозити. През март, например, ръстът в превръщането им в „бели пари  за черни дни“ е бил 47.4 на сто на годишна база.

За домакинствата депозитите остават най-важният начин за спестяване. Те са вкарали в банките вече 67.61 млрд. лв. (46.1 на сто от БВП) в края на април. Тези суми са се увеличили на годишна база с 6.5 на сто. 

 

*Неправителственият сектор обхваща сектор нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст