Русия ще пусне украински кораби с жито срещу отмяна на санкциите

зърно

Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи хранителни доставки, за да напуснат Украйна, в замяна на премахването на някои от наложените санкции срещу Москва. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, предаде Ройтерс.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани, след като Русия предприе инвазия срещу страната на 24 февруари и повече от 20 милиона тона зърно, предназначени на износ, останаха в украинските силози. Заедно Русия и Украйна изнасят близо една трета от световните доставки на пшеница и липсата на значителен износ на зърно от пристанищата на Украйна допринася за нарастващите притеснения от световна продоволствена криза.

Западните страни обсъждат идеята за създаване на "безопасни коридори" за износ на зърно от украинските пристанища, добавяйки, че всеки такъв коридор ще се нуждае от руското одобрение.

"Ние многократно сме заявявали позицията си, че решението на проблема с храните изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени върху руския износ и финансовите трансакции", каза още Руденко.

Той добави, че също така се изисква премахването от украинската страна на всички мини, разположени по пристанища, в които са закотвени кораби.

Русия поддържа връзка с ООН по въпроса, каза Руденко, цитиран от агенция РИА.

Евентуално ескортиране от западни кораби на украински плавателни съдове, превозващи зърно, би "изострило сериозно ситуацията в Черно море", според Руденко.

Вчера Великобритания обяви, че няма планове за изпращане на военни кораби, които да помогнат за изнасянето на хранителни продукти от блокираната Одеса, която е главното дълбоководно украинско пристанище.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст