Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация

Благомир Коцев

Областният управител на Варна Благомир Коцев от "Продължаваме промяната" няма достъп до класифицирана информация! Това стана ясно от отговор на премиера Кирил Петков на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ/СДС Славена Точева.

Според премиера в закона "нямало императивно изискване" за подобно право. Но повече от императивно е задължението да има достъп до важни държавни и служебни документи в условия на близка до нашата територия война и в най-тежка икономическа и финансова криза, иначе е само фигурант.

Скандалната липса на такова правомощие за държавен служител, който управлява един от най-големите региони в страната, била решена с назначаване на експерт по сигурността на информацията, който има право да разглежда документи със съответния ГРИФ "Секретно", „Поверително” или дори най-ниското ниво за „Служебно ползване”.

"На практика това означава, че от назначаването му на 24.02.2022 г, когато избухна и войната срещу Украйна на километри от нас, Благомир Коцев не получава важна държавна секретна информация от службите. Освен
ако въпросният чиновник не му я разказва на ухо!", отбелязват от ГЕРБ.

От партията питат също: "Защо още преди 3 месеца областният управител на Варна не е поискал или не е получил достъп до класифицирана информация? Законно и морално ли е този човек да управлява региона във времена, когато вътрешната сигурност е особено важна за страната? Вярно ли е, че проучването му в службите за надлежност е ударило на камък предвид вече запорираните сметки на фамилните му фирми от "Дойче банк" с решение на холандския съд?".

Според ГЕРБ "липсата на прозрачност сгъстява и без това мъглата с протакане на назначаването на Коцев, което може да е било заради условието за ценз за поста".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст