Депозитите на домакинствата достигнаха 67.61 млрд. лева – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!

депозит

Депозитите на неправителствения сектор в края на април са близо 105.2 млрд. лв. или 71.6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Числата показват годишно увеличение с 10.1 на сто (при 9.8 процента повишение през март).

Депозитите на нефинансовите предприятия възлизат на 33.54 млрд. лв., което представлява 22.8 на сто от БВП в края на април. За разлика от същия месец на миналата година сумата се увеличава с 15.4 на сто. Спестяванията на тези фирми продължават да растат. Сравнението показва, че годишното повишение на депозитите им през март 2022-ра е било „само“ 13.3 на сто.

Финансовите предприятия се очертават като още по-големи спестовници. Техните банкови влогове нарастват с 32.1 на сто и в края на април достигат малко над 4 млрд. лв. (2.7 процента от БВП). Има обаче забавяне в прехвърлянето на фирмени пари в депозити. През март, например, ръстът в превръщането им в „бели пари  за черни дни“ е бил 47.4 на сто на годишна база.

За домакинствата депозитите остават най-важният начин за спестяване. През април парите им, вкарани в банките, вече са 67.61 млрд. лв. (46.1 на сто от БВП). Което е увеличение на годишна база с 6.5 на сто. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст