Кредитната еуфория не спира – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!!!!

кредит

Кредитите за неправителствения сектор* продължават да растат през април, достигайки над 74 млрд. лв. (50.5 на сто от БВП), докато в края на март те са близо 73.4 млрд. лева. Така на практика заемите се увеличават на годишна база с 10.7 на сто.

Повече кредитите са изтеглили и нефинансовите предприятия. При тях сумата нараства със 7.7 процента и достига 38.8 млрд. лева (26.4 на сто от БВП).

Продължава голямата активност и на домакинствата на кредитния пазар. Ниските лихви са голямата "кукичка" за всички, но, от друга страна, и по – високите доходи в някои сектори карат българите да са толкова смели при трупането на дълг. В края на миналия месец домакинствата са взели от банките повече от 30.1 млрд. лв. (20.5 на сто от БВП). На годишна база това означава увеличение с 14.2 процента. По-голямата част от тези пари – близо 14.7 млрд. лв., се пада на жилищните кредити и представлява нарастване с 18.1 на сто. Потребителските заеми пък са за общо повече от 13.9 млрд. лв. и при тях увеличението е с 11.9% спрямо април година по-рано. 

Увеличават се и заемите, които са взели работодатели и самонаети лица – с 3.1 на сто на годишна база.

Колкото до кредитите, предоставени на финансови предприятия в края на април, те са за повече от 5.1 млрд. лв. (3.5 на сто от БВП) и при тях нарастването е с 13.6 процента. 

*Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове), а също сектор Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинствата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст