Г-7 могат да покажат пътя за отказ от въглищата

Роберт Хабек (АП)

Германският министър на енергетиката и климата Роберт Хабек заяви днес, че страните от Г-7 могат да покажат пътя за отказ от въглищата, които са отговорни за голяма част от глобалните емисии парникови газове, предаде Асошиейтед прес.

Високопоставени представители на страните от Г-7 провеждат тридневна среща в Берлин, по време на която ще се опитат да се споразумеят за общи цели за преминаването от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия. Според учените е крайно необходимо спешно да се ограничат климатичните промени.

Страните от Г-7 могат да изиграят водеща роля по пътя към от отказ от използването на въглища за електричество и към декарбонизацията на транспортната система , каза Хабек.

Германският министър отбеляза, че темата може да бъде продължена на срещата на върха на лидерите на страните от Г-7 в Елмау, Германия идния месец, а след това и на срещата Г-20 по-късно през годината. Да се убедят страните от Г-20 да се присъединят към амбициозните цели, поставени от развитите икономики, ще е от ключово значение, тъй като държави като Китай, Индия и Индонезия продължават да са силно зависими от въглищата.

Според Хабек би било грешно да се гледа на усилията, които страните полагат, за да се справят с настоящата енергийна криза, причинена от войната в Украйна, като противодействие на усилията за прекратяване на употребата на изкопаеми горива. Това, на което сме свидетели в момента, е ускорение на екологичната трансформация, коментира той.

Участниците на срещата в Берлин ще се опитат да постигнат споразумение за увеличаване на финансовата помощ за бедни страни, за да се справят с климатичните промени, отделяне на допълнителни средства за биоразнообразие, опазване на океаните и намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци.

Необходими са съвместни усилия за решаване на многобройните проблемни ситуации, заяви Хабек, цитиран от ДПА, упоменавайки енергийните доставки, глобалното затопляне и екологичните кризи 

Тези големи структурни кризи на нашето време не бива да се противопоставят, каза той на срещата на министрите на околната среда от Г-7.

Един от въпросите, който ще се решава на срещата, е как да се поеме водеща роля в процеса на поетапен отказ от въглища.

В момента Германия председателства Г-7, а другите страни членки са Франция, Италия, Япония, Канада, САЩ и Великобритания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст