История се фалшифицира, когато и двете страни лъжат – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!!!!!!!

Георги Гунев Людмил Станчев

Людмил Станчев е историк и публицист, преподавател в Софийския университет “Свети Климент Охридски“.

Георги Гунев е историк и политолог, преподавател в САЩ от над 30 години.

 

Г-н Гунев, вие сте сред най-авторитетните имена в българския исторически корпус, но работите и живеете над 30 години в САЩ. Как изглежда отстрани свадата между България и РСМ, относно преговорите за приемане на нашата съседка в ЕС?

Георги Гунев: Въпросът е сложен и интересен. Ако направя сравнителен анализ, когато се решаваше спора между Гърция и Македония, навсякъде из САЩ по гръцки ресторанти, таверни и бензиностанции се вееха лозунгите „Македония е гръцка“. Сега няма и помен от подобна защита на България. Даже обратното. В рамките на сегашната американска администрация се прокрадва възглед, базиран на невежество, че България предизвиква досада, като се противопоставя на членството на РСМ в Европейския съюз. По силата на тази инерция се развива и съвършено погрешната концепция, че София проявява необяснимо упорство.

Да влезем в сърцевината на проблема: как в 21 век се краде история?

Г. Г.: Широко се практикува. Антибългарската позиция на формираното от Скопие политическо мнение отрича правото на България да популяризира своя възглед върху македонската история. Бих разделил проблема на две части. Едната е историческа и трябва да бъде развита интернационално, с участието на световни имена. Защото изворите недвусмислено сочат преобладаващо българския характер на тази история. Аз не отричам наличието на македонска нация и македонска самоличност, те трябва да бъдат признати.

България беше първата, която го направи.

Г. Г.: Точно така, България даде и оръжие на Република Македония, когато тя се бореше за международно признание.

Но как може да бъде открадната история, особено в днешно време, когато фактите в науката история са лесно проверими?

Людмил Станчев: Фактите са откраднати отдавна. Ние самите сме се отказвали от тях. „Фашисткото робство“ е натрапвано от българската комунистическа пропаганда. Българските войски в Македония по време на Втората световна война официално се наричаха окупационни в родната ни история. И то си беше така. Имахме окупационни корпуси и в Тракия, и в Сърбия. Сами сме си причинили много от нещата.

В част от сегашната българска пропаганда се говори за обща история до 9 септември 1944 година. Това така ли е?

Л. Ст.: Нямаме обща история. Колко години България е администрирала Македония? Общо пет години след Междусъюзническата война през 1912-а. Да, през Втората световна война първият университет в Македония е Скопският, създаден по подобие на Софийския и с български преподаватели. Направени са и театри. Но тази културна и обществена дейност на тогавашното българско правителство се размива в етикетите, които комунистическата власт натоварваше. С кого се бори Никола от песента? С „черно робство фашистко“. Че македонците са безумни крадци на история, спор няма. Но тези хора така са възпитавани.

Те крадат не само от нашата история. Но как на практика история и научни факти могат да бъдат откраднати?

Л. Ст.: Имаме приятели в българската историческа комисия, която преговаря. И те са категорични – за каква обща история да говорим, когато те ни мразят?

Други пък казват, че народът ни обича, а интригите са само в политическите и държавни върхушки.

Л. Ст.: Каракачанов и други хора, на които патриотизмът им е професия, твърдяха, че като се махнат югославските комунисти, македонците само това чакали и сами щели да си дойдат сами при нас. Ами не чакат това. Те не ни обичат. Така са възпитани и не са виновни за това.

Да използваме факта, че г-н Гунев в САЩ работи не само като историк, но и като политолог. Ситуацията между България и Република Северна Македония е патова, но за разлика от шаха тук реми няма как да бъде постигнато. Какви са възможностите този възел все пак да бъде разсечен?

Г. Г.: За да се излезе от тази ситуация, трябва да се признае фактът, че фалшификацията на историята става автентична, когато лъжата се поддържа и от двете страни. Което го имаше в кратък, но решителен период след 9 септември 1944 година. Когато се признаваше македонска идентичност на Пиринска Македония, когато последва невъобразим терор, жертва на който стана и големият ни писател Димитър Талев, а и не само той. Тази предателска и антинационална позиция на БКП беше широко използвана за фалшифициране на историята от страна на Скопие. Сега там казват: "Като не признавате македонската ни идентичност, защо ни дадохте тленните останки на Гоце Делчев?" Ето я фалшификацията и от двете страни.

И все пак решение на казуса трябва да бъде намерено. По какъв начин световните политически сили могат да посредничат в търсенето на консенсуса, защото е очевидно, че ние помежду си едва ли ще се разберем?

Г. Г.: Световните политически сили нямат дори представа от проблема.

Това не е ли наша грешка?

Л. Ст.: Точно така е.

Г. Г.: Да. И понеже питате как може да бъде решен този проблем, един от възможните варианти е той да се раздели на две части: история и политика. Езика го забравяме. В рамките на историята могат да се организират научни симпозиуми, задължително с присъствието на западни учени. А политически може да се преговаря за съвместни стъпки и действия в актуалната световна реалност. Но това може да се случи, само ако историческите мерки дадат резултат. Не може в ранните учебни курсове в Северна Македония да се изучава, че българите са диво кюрдско племе, което – пристигайки по тези земи – заварило тук македонския народ. Затова те ни наричат татари.

Дори да бъде изработена обща международна инициатива, която да сближи позициите ни, как ще бъде преглътната историята?

Г. Г.: Отново се връщаме на безизходицата. В лекциите си в Америка съм посочвал интересен процес. Как така македонските историци и политици никога не дават обяснение защо многохилядната емиграционна общност, прокудена от Македония, намери втората си родина в България? Не в Сърбия или в Гърция, а в България?

Най-коментираният сценарий – ту като решение, ту като опасност – е политическа сделка „минало срещу бъдеще“. Докъде може да доведе такъв подход?

Г. Г.: По отношение на историята такъв подход не е възможен. Защото ще се появи изкушението фалшификациите да продължат и да се задълбочат. Казах вече, моят подход е историческата и политическата част да се разделят. А историята да се изяснява само с участието на международни експерти. Правилната позиция на българското правителство е категоричен отказ относно безусловното приемане на Северна Македония в ЕС.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст