Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в Близкия изток

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан (вляво) и на България Теодора Генчовска

Република България и Кралство Саудитска Арабия са обсъдили различни стъпки за задълбочаване на политическия диалог и перспективите за изгодно сътрудничество в области от стратегическо значение като енергетиката, икономиката, сигурността и туризма. Това стана ясно от думите на външния ни министър Теодора Генчовска след срещата ѝ с нейния колега принц Фейсал бин Фархан ал Саун.

Министър Генчовска отчете, че Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в района на Близкия изток.

"От взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има неизползван потенциал, както и да увеличим стокообмена'', посочи тя.

"Бихме искали да задълбочим контактите си в областта на ядрената енергетика. България например разполага с капацитет за предоставяне на услуги и специалисти в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Друга потенциална област за сътрудничество е отбраната, особено военно-техническото сътрудничество, насочено към високите технологии, военното образование, съвместното обучение и ученията", допълни първият дипломат на България.

"Обсъдихме сътрудничеството и в областта на туризма, тъй като България е популярна туристическа дестинация през цялата година със своите курорти и СПА туризъм. Разглеждахме възможността за сътрудничество за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани с усилията на нашата страна за постигане на диверсификация в доставките на природен газ и нефт", обясни още министър Генчовска.

"Радвам се, че проведохме тези положителни разговори, обсъдихме двустранните връзки, които се нуждаят от укрепване". Това сподели външният министър на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд след срещата си с външния ни министър Теодора Генчовска.

"Искаме да имаме по-голямо сътрудничество в икономиката, културата, по отношение на политическия диалог, а също така и в чистата енергетика, където имаме много възможности за сътрудничество'', каза още той.

"Също така знаем, че България има много възможности във военния сектор, а ние се мъчим и полагаме усилия да развием този сектор, поради което трябва да задълбочим нашето сътрудничество в тази сфера", посочи Фархан ал Сауд.

Външният министър акцентира и върху туристическото сътрудничество с България, тъй като по думите му и в тази сфера страната ни може да се похвали с "доста голям опит".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст