ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Унгарците познават морето ни и с удоволствие почиват у нас

море

„Унгария е много важен пазар за входящ туризъм у нас. Надяваме се през настоящата година отношенията между нашите две държави да бъдат надградени и да бъдат още по-интензивни“. Това отбеляза министърът на туризма Христо Проданов на среща с Текла Харангозо, посланик на Унгария у нас, с която бяха обсъдени възможности за развитие на туризма между двете страни.

През 2020-а отбелязахме и 100 години дипломатически отношения. Имаме изключително голям потенциал да развиваме двустранните си отношения. Нашият стокооборот надхвърли 2 млрд. евро през миналата година след 1.68 млрд. евро през пандемичната 2020-а. А министър Проданов добави, че се наблюдава и ръст на резервациите на унгарски туристи за тази година.

През миналата година 30 597 гости от тази страна са били у нас, което поставя Унгария на 20 място сред всички държави. Но не бива да забравяме, че през 2019-а България посрещна 89 661 унгарци, които бяха тук на екскурзия или за почивка.

Посланик Текла Харангозо е заявила готовността си за сътрудничество и подкрепа при реализиране на бъдещи инициативи. Тя отбелязва и това, че туризмът в България е добре развит и сънародниците й знаят за възможностите за различните форми на туризъм и с удоволствие биха почивали в България.

Сред темите на разговор беше и предстояща визита на министър Проданов в Унгария през юни за популяризиране на възможностите за туризъм и съвместните инициативи между страните. Обсъдено е било и подписването на споразумение за сътрудничество в туризма.

България се рекламира в 25 държави в Европа

Министерството на туризма стартира рекламна кампания на България в 25 страни в Европа и вече текат излъчванията на клипове в национални и водещи телевизии, съобщи министърът на туризма Христо Проданов в Народното събрание.

На 11 и 12 юни предстои символично откриване на летния туристически сезон. По покана на министъра на външните работи Теодора Гeнчовска и министъра на туризма Христо Проданов, ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България, ще посетят Черноморието на опознавателна визита, за да се запознаят с туристическия потенциал. „Целта е всички посланици да се убедят, че България е сигурна и спокойна дестинация и да поканят своите сънародници на почивка“, отбеляза министър Проданов.

Той посочи, че е умерен оптимист за предстоящия летен туристически сезон в България. "Негативно влияние оказва войната в два аспекта. Прякото е, че доста голяма част от тези, които са по-далеч от България смятат, че Черно море е неспокойно, а това не е така. Черно море е една спокойна и сигурна зона и се опитвам по всякакъв начин да казвам каква е истината и да призовавам нашите гости от чужбина да не се притесняват и да посетят българското Черноморие", категоричен е министър Проданов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст