ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Одобрен е План за регионална енергийна платформа на ЕС за Югоизточна Европа

ток

Представители на Европейската комисия, страните от Югоизточна Европа и Украйна обсъдиха и одобриха план за действие на регионалната енергийна платформа на ЕС за Югоизточна Европа. Това се случи по време на среща в хибриден формат в Министерството на енергетиката на регионалната работна група в рамките на Енергийната платформа на Европейския съюз. Участие взеха представители на ЕК (DG Ener, DG Reform), страните от региона и Украйна.

Европейските държави могат да се преборят с общите предизвикателства в енергийния сектор чрез обединение и солидарност, подчерта министър Николов. Всички страни се съгласиха да положат колективни усилия, насочени към диверсификация и подобряване на сигурността на енергийните доставки на регионално равнище.

С проявената инициатива и навременни действия, България, в лицето на Министерството на енергетиката, се очерта като водеща страна и движеща сила в регионалната работна група в рамките на Енергийната платформа на Европейския съюз. А целта е осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на доставките на енергоносители за страната и региона на Югоизточна Европа.

Регионалната работна група, като част от платформата на ЕС за съвместно закупуване на енергоносители, бе създадена по време на министерска среща в София в началото на месец май, посветена на сътрудничеството в областта на енергийната сигурност, диверсификацията и зеления преход.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст