ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Костов, КНСБ: Голяма част от мерките нямат антикризисен ефект

Любослав Костов

Антикризисните мерки на правителството не са лоши, те са добри като намерения, но ефектът им върху икономиката и хората е изключително спорен. Това мнение изрази Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания и главен икономист на КНСБ.  Мерките не са били обсъдени със синдикатите, нито те са били запознати с детайли по тях писмено, уточни Костов преди извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"2 милиарда лева правителството е решило да откъсне от бюджета и ги е кръстило антикризисни мерки. Като цяло тези 2 милиарда за нас са много малко. Ниско е нивото на амбицията. Ние ще генерираме 6-7 милиарда лева заради инфлацията, по-голям БВП, оттам между 3 и 3,5 милиарда по-големи приходи в бюджета. При други правни условия тези 2 милиарда са доста по-малко от допълнителните приходи, които държавата ще събере", подчерта икономистът пред БНР. Според него като най-голям печеливш от високата инфлация държавата, събираща повече приходи от високите цени, следва "да ги връща обратно под формата на по-адекватни стимули за гражданите, за бизнеса, за домакинствата".

Мерките сами по себе си не са лоши, но голяма част от тях нямат антикризисен ефект. "Ефектът им върху икономиката и хората е изключително спорен", счита Костов. Той даде пример с нулевото ДДС на хляба и прогнозира, че цената на хляба няма да падне, тоест мярката не подпомага потребителите. "Когато няма нито една мярка за доходите на хората в условията на тази инфлация, за нас е странно", посочи експертът. "Хората са загубили покупателна способност масово и като им даваш 25 стотинки за литър отстъпка на бензиностанциите, ти не им помагаш. Тези 25 стотинки ще бъдат абсорбирани точно за един ден", допълни той.

Според синдикалиста капиталовата програма няма да се изпълни – това също са "буфери, които могат да се насочат към правилните мерки". По думите му пари има и дефицитът няма да се влоши, ако изпълнителната власт иска да подпомогне потреблението.

Костов определи като добра мярка данъчните облекчения за родители с деца, защото са форма на необлагаем минимум, макар и не за всички, за какъвто синдикатът отдавна настоява.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст