ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лидерите на ЕС се разбраха за петролното ембарго за Русия

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично петролно ембарго на Русия по време на среща на върха, посветена на подпомагането на Украйна с дълго отлагания пакет от санкции, който беше блокиран от Унгария, съобщи Асошиейтед прес.

Частичното ембарго обхваща само руския петрол, внасян по море, като се допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в Туитър, че споразумението обхваща повече от две трети от вноса на петрол от Русия, "прекъсвайки огромен източник на финансиране за нейната военна машина. Максимален натиск върху Русия за прекратяване на войната".

ЕС вече беше наложил пет предишни кръга санкции на Русия във връзка с нейната война в Украйна. Те са насочени индивидуално срещу повече от 1000 души, включително руския президент Владимир Путин и висши държавни служители, както и прокремълски олигарси, банки, въгледобивния сектор и др.

Шестият пакет от мерки, обявен на 4 май, обаче беше спрян поради опасения за доставките на петрол.

Унгарският премиер Виктор Орбан даде да се разбере, че може да подкрепи новите санкции само ако бъде гарантирана сигурността на доставките на петрол за страната му. Страната, която няма излаз на море, получава над 60 процента  от петрола си от Русия и зависи от суровия петрол, който идва по тръбопровода "Дружба" от съветската епоха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен първоначално омаловажи шансовете за пробив по време на срещата на върха. Но лидерите постигнаха компромис, след като украинският президент Володимир Зеленски ги призова да прекратят "вътрешните спорове, които само подтикват Русия да оказва все по-голям натиск върху цяла Европа". 

Фон дер Лайен заяви, че наказателният ход "ефикасно ще намали около 90 процента от вноса на петрол от Русия в ЕС до края на годината“.

ЕС получава около 40 процента от необходимия му природен газ и 25 процента  от петрола от Русия, а разногласията по този въпрос разкриха границите на амбициите на 27-те страни от търговския блок.

Унгария, която е начело на група държави от ЕС, включваща Словакия, Чехия и България, разчита в голяма степен на Русия за енергия и не може да си позволи да спре вноса. В допълнение към нуждата си от руски петрол, Унгария получава 85 процента от природния си газ от Русия, посочва АП.

При пристигането си на двудневната среща на върха Орбан беше категоричен, че сделка не се вижда, като подчерта, че Унгария се нуждае от осигурени енергийни доставки.

Френски официални представители заявиха, че решението на Германия и Полша да се откажат от руския петрол до края на годината и да се откажат от петрола от нефтопровода "Дружба" ще помогне за достигане на обявения от Фон дер Лайен праг от 90 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст