ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обяви ли Кирил Петков война на ДПС?

Парламент Мустафа Карадайъ

Премиерът Кирил Петков изнесе противопоставянето между управляващите и партията на Ахмед Доган извън пределите на нашата страна, на европейска сцена. Той обвърза членството на "Продължаваме промяната" в либералната парламентарна група "Обнови Европа" в Европейския парламент едва ли не с изключването на ДПС от тази формация. Което някои възприеха като обявяване на война на движението с лидер Мустафа Карадайъ и емблема Делян Пеевски.

Нулевата търпимост към корупцията трябва да е от локално до европейско ниво, е заявил Петков пред френския президент Емануюл Макрон и нидерландския премиер Марк Рюте на заседанието на "Обнови Европа" в Брюксел, което се проведе преди началото на срещата на върха на Европейския съюз в началото на седмицата.

По думите му "Единственото условие, което аз исках да обсъдим и ще продължим да обсъждаме, е, че за мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локалното ниво до Брюксел. Което означава, че да има един нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите за локална корупция, а на брюкселско ниво да се чувстваме, че всичко е наред. И много се радвам, че и Рюте, и Макрон казаха – да, това е новата Европа".

Запитан дали, за да влезе неговата партия там, той поставя като условие излизането на ДПС, Петков отговори: "Аз бих попитал какво ДПС трябва да направи, за да се чувства част от този нов стандарт? Примерно как биха оправдали хора от "Магнитски" да са в техните ръководни роли, на първите редове на парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция?".

Това изказване може да се приеме като "надграждане" над

стълкновенията, в които влизат нееднократно

от началото на сегашното управление Кирил Петков и депутати от ДПС. Може обаче да се приеме и като обявяване на война на партията, която не само толерира в редиците си компрометирана фигура като Делян Пеевски, но и се държи сякаш това е най-голямата й ценност.

Определено движението има политически усет как да действа най-добре за интересите си. Така, за всеобща изненада, преди изборите на 4 април миналата година Делян Пеевски, който беше народен представител в няколко парламента, бе "пропуснат" в кандидатдепутатските листи. Два месеца по-късно Вашингтон му наложи санкции по закона "Магнитски". Само че Пеевски вече беше извън активната политика и така ударът бе отклонен от ДПС или поне смекчен.

Оказа се, че това е временен маньовър, докато премине бурята. На последните парламентарни избори същият човек триумфално се завърна на първата банка в Народното събрание, ограден от неговите съпартийци.

Неотдавна Петков обвини ДПС, че е фокусирано единствено върху защитата на един от своите депутати – Делян Пеевски. „Българското население знае защо го правите”, отбеляза премиерът. Но движението не се интересува от мнението на цялото население, а само от своя около 300-хиляден електорат. Който е много чувствителен към твърдения за репресия от страна на властта.

Точно такава е играта на Мустафа Карадайъ и неговите колеги и с вътрешния министър Бойко Рашков. На всеки парламентарен контрол те му задават маса еднотипни въпроси за

"политически репресии" и "тормоз" над техни активисти

преди изборите през юли и ноември миналата година, омаловажавайки темата за купуването на гласове. С други думи, всячески се стремят да изкарат пресичането на тази порочна практика като специално негативно отношение към определена партия и етнос.

Още в началото премиерът Петков даде да се разбере, че нулевата толерантност срещу корупцията е приоритет на правителството. На всеки опит обаче това уродливо явление да бъде изобличено ДПС отговаря с агресивна атака и внасяне на поредния конюнктурен законопроект. С активността си например около т. нар. златни паспорти и даването на българско гражданство срещу инвестиции, от движението искаха да покажат, че не само те са маскари. Намеците за даване на паспорти на съмнителни руснаци и китайци трябваше да хвърлят сянка върху демократичната ориентация на "Продължаваме промяната", ама, като се оказа, че всъщност най-многото нови български граждани по тази линия са албанци, нещата заглъхнаха.

ДПС е наясно, че оттук нататък няма да бъде оставено на мира – атаките срещу почетния председател Ахмед Доган и срещу Делян Пеевски няма да спрат и действията срещу тях няма да са безобидни. Затова от първия ден се опитва да омаловажи казаното от Петков, да го изкара смешен, некомпетентен, неадекватен, авторитарен…

Очевидно в движението усещат, че

предстои решителна битка с новата власт,

че обръчът около тях се затяга. И предприеха изпреварващи действия с обвинението, че министър-председателят ги заплашвал. Нещо повече, послужил си с името на Джеймс О'Брайън – новоназначения ръководител на Офиса за координация на санкциите към Държавния департамент на САЩ. „Аз вас ще ви оправя”, казал Петков на депутат от ДПС. Премиерът нито потвърди, нито отрече.

Дали пък тази атака – ни в клин, ни в ръкав – не е свързана със слуховете, че предстоят нови американски санкции към лица и организации у нас? Вярно е, че за това се говори от миналата година, но може би моментът сега е наближил, ако съдим по изявлението на Кирил Петков в Брюксел, че на ДПС му предстои да преразгледа кой членува в партията и защо човек от списъка "Магнитски" седи на първия ред в парламента.

Не беше случаен и скандалът с изтеклата в публичното пространство чернова на

вариант на български проектозакон "Магнитски".

Явно правителството търси начини как да се приложат и в нашата страна мерки, подобни на залегналите в глобалния закон "Магнитски". За такъв нормативен акт призоваваше през 2021-а съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Още тогава финансовото министерство направи списъци на хора и фирми, свързани със санкционираните от САЩ. После те паднаха в съда, защото се установи, че нямаме нужната законодателна база. Затова и една от задачите на правосъдното министерство е да изработи такъв закон. Което няма да е лесна работа не само от юридическа, но и от политическа гледна точка.

Американските санкции по закона "Магнитски" не се приемат еднозначно от различните политически сили у нас. Изтичането на споменатата чернова предизвика буря в публичното пространство, най-вече заради това, че предвиждаше един междуведомствен съвет, оглавяван от финансовия министър, да замразява активи и да спира изпълнението на договори, и то без постановена присъда. Не бяха спестени обвиненията във "фашизъм" и в "комунизъм", включително и от коалиционни партньори на "Продължаваме промяната". Впрочем ясно е кой ще е най-засегнат от подобен норматив и "жертвите" изглежда са решили по-отрано да подготвят общественото мнение какво им се крои.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст