ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сътрудниците на ДС ще бъдат обявявани след всяка проверка

Парламент избор на управител на БНБ

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). С измененията се конкретизира, че правомощието на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, по-известна като Комисия по досиетата, не е еднократен акт с оглед на значителния брой хора и институции, които проверява. Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно произнасяне при появата на нови доказателства за принадлежност за проверено лице не е обвързано със задължителна проверка, която тя извършва.

Измененията предвиждат, в случай че се установи, че някое от проверяваните лица е с установена и обявена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията да се позове на резултатите от предходната проверка, като разкрие и обяви новото публично качество на провереното лице без ново установяване на принадлежността. Промените бяха гласувани анблок със 77 гласа "за" и 19 "против". От  ДПС не участваха в гласуването, а от ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" гласува само по един депутат.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски поиска заглавието да бъде променено на Законопроект за отмяна на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Той посочи, че законът не е в съответствие с ежедневието на българските граждани и поиска неговото отпадане.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че не може на второ гласуване да се прави редакционна промяна, с която да отпадне цял един закон. 

Председателстващият заседанието зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин не подложи на гласуване предложението на Свиленски. Той посочи, че БСП е за отмяна на този закон, но това не може да стане със заглавието, а с внасяне на друг законопроект.

В крайна сметка заглавието "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия" беше прието с 98 гласа "за", 44 "против" и 1 въздържал се. 

Дебатите по законопроекта продължиха повече от два часа. Стигна се и до безредици в пленарната зала. А в края на дискусията по законопроекта почти се стигна до бой в пленарната зала след размяна на реплики между депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст