ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сформирана е временна комисия за “Джемкорп” и “Ай Пи 3”

Парламент Десислава Атанасова

Депутатите гласуваха създаването на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с "Джемкорп" и "Ай Пи 3 Корпорейшън". Проекторешението за създаването на комисията бе внесено от ГЕРБ-СДС и бе подкрепено със 160 гласа "за", петима – "против" и 11 "въздържали се".

В комисията ще членуват 14 народни представители. Тя ще е съставена на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група. За председатели бяха предложени Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС и Емил Георгиев от "БСП за България". Емил Георгиев бе избран за председател със 103 гласа "за", десет – "против" и шестима – "въздържали се". Временната комисия ще работи в срок от един месец. За този период се очаква тя да разглежда и анализира документи, свързани с установяване на съдържанието, страните, предмета и целесъобразността на клаузите в подписания меморандум. Трябва да се изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства. 

Преди да представи проекторешението, председателят на ПГ ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова настоя, че парламентът и обществото трябва да имат пълна информация за това какво точно е подписал на 23 март министърът на енергетиката Александър Николов в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на министър-председателя, с кого точно го е подписал и какви са параметрите на въпросния меморандум. Тя отбеляза, че допълнителни въпроси са се натрупали във времето, в което проектът на решение "престоявал в нечие шкафче". Трябва да има достатъчно информация за това какъв е предметът на този меморандум и с какво България ще бъде задължена по него, добави Атанасова и отбеляза, че дори управляващото мнозинство, което първоначално се е похвалило с неговото приемане, впоследствие се е отрекло от този меморандум, наричайки го "паметна бележка". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст