ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Румъния проучват пет места за мостове на Дунав

Дунав мост 2

България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. 

За румънската страна драгирането на Дунав е приоритет. Българската страна ще отговори адекватно на това, като още от 20 юни Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) започва драгиране на реката със собствени средства, а до една седмица ще обявим и обществена поръчка за драгажни дейности, заяви министърът на транспорта Николай Събев по време на среща днес в Букурещ на съвместната българо-румънска работна група по свързаността, която е под патронажа на двамата министър-председатели.

От румънска страна работната група е водена от Сорин Гриндяну, вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата. Българската делегация беше придружавана от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков. 

Министър Събев заяви, че е осигурено финансиране за удълбочаване на Дунав в размер на 15 милиона лева. 

„Документацията е подготвена и вече е изпратена в Агенцията за обществени поръчки за предварителен контрол, а средствата са разпределени за тригодишен период“, обясни още той.

По отношение на общия проект Fast Danube Събев и Гриндяну се разбраха до края на 2022 г. обща работна група да подготви съвместния проект за финансиране от Европейската комисия на набелязаните инженерни мерки по реката. 

Събев информира румънския си колега, че България има пълна готовност за пускането на фериботната връзка Русе-Гюргево и предложи да се извършва общ граничен контрол в Русе, докато в Гюргево се създадат необходимите условия за това. Вицепремиерът Гриндяну пое ангажимент да съдейства пред местните власти за ускоряване на действията в Гюргево.

Българската страна е предвидила да започне ремонт на своята част от Дунав мост I през юли, което от гледна точка на румънската делегация може да създадат сериозни проблеми за туристическите и търговските потоци, се казва в съобщението на министерството. Събев ще обсъди въпроса с вицепремиера Гроздан Караджов, за да може да се планира времето за ремонт така, че трафикът между двете държави да се затрудни в минимална степен, увериха още от ведомството. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст