ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тол таксите скачат, винетката – 87 лева 

Парламент Гроздан Караджов

Увеличението на тол таксите за тежкотоварните автомобили ще се въведе поетапно, обяви строителният министър Гроздан Караджов.

Така от 1 юли тежкотоварният трафик ще се таксува вече реално и за преминаването му по второкласните пътища у нас. И в момента те са включени в обхвата на тол системата, но са с нулева ставка.

От идния месец се предвижда да бъде въведено половината от планираното досега увеличение. Втората стъпка – за останалите 50% от увеличението – ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. Тогава ще бъде достигнат общият размер на предложеното през април тази година увеличение на тарифите.

Също от догодина ще бъдат намалени цените на всички винетки, предвижда проектът за изменение на Тарифата за таксите за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Така вместо 97 лева шофьорите на леки коли ще заплащат 87 лева за годишна винетка.

Вицепремиерът Гроздан Караджов представи днес промените на среща с превозвачите."Предложението ни за плавно увеличение на тарифите е, за да изпълним искането на превозвачите за предвидимост. Първоначалното ни предложение, предвид двете години, в които тежкотоварният трафик плащаше нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, наистина изглежда значително. Затова смятам, че е правилно да го въведем на две стъпки. Диалогът с бранша ще продължи", категоричен беше той.

По думите му догодина ще бъде обърнато съотношението на приходите в тол системата. Тогава тежкият трафик ще започне да заплаща 2/3 от приходите, а леките автомобили – 1/3 и така ще се възстанови справедливият принцип този, който ползва и руши повече, да заплаща повече. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст