ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бивша кюрдска партизанка решава съдбата на шведския кабинет

Амине Какабаве

Шведското правителство изглежда ще оцелее по време на насрочения за днес вот на недоверие благодарение на депутатка, поискала гаранции, че Швеция ще подкрепи кюрдите в Северна Сирия въпреки възраженията на Турция, която блокира опитите на Швеция да бъде приета в НАТО, предаде Ройтерс.

Независимата депутатка Амине Какабаве, която по произход е иранска кюрдка, каза, че ще гласува "въздържал се" по внесения от десноцентристката опозиция вот на недоверие към министъра на правосъдието Морган Йоханшон заради повишаващото се ниво на организираната престъпност. Очаква се, че по-късно днес без гласа на Какабаве вотът на недоверие ще получи подкрепа от само 174 депутати и така няма да бъде одобрен, тъй като няма да му достигне един от необходимите 175 гласа.

Премиерката Магдалена Андершон каза, че нейното правителство на малцинството ще подаде оставка, ако вотът на недоверие срещу нейния министър бъде приет. Вотът идва в момент, в който Турция се противопоставя на амбициите на Швеция и Финландия за бързо приемане в НАТО на фона на войната на Русия в Украйна. Турция обвинява двете скандинавски страни, че дават подслон на хора, свързани с организации, които тя смята за терористични.

Самата Какабаве, която е бивш кюрдски боец, заяви пред Ройтерс в петък, че ще помогне на правителството, ако то отново потвърди, че "подкрепя кюрдите и че хората от тези организации, които идват в Швеция, не са терористи". Какабаве "спаси" Андершон и през ноември, когато първата жена премиер на Швеция беше принудена за кратко да подаде оставка след няколко часа на власт. Тогава Андершон обеща, че Швеция ще задълбочи своето сътрудничество със сирийската Партия на демократичния съюз, която е кюрдска организация. Турция смята партията за част от Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявила за терористична организация. От 1984 г. ПКК води бунт в Турция, в който са загинали повече от 40 000 души. Швеция не смята сирийската Партия на демократичния съюз и няколко други кюрдски групи за част от ПКК. Социалдемократите на Андершон през ноември заявиха, че е "неприемливо" симпатизантите на сирийската партия да бъдат смятани за терористи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст