ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Договорите за проектиране и строителство на тунела под Шипка ще бъдат подписани утре

технически проект и подробен устройствен план АПИ

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев ще подпише утре договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на тунела под Шипка, съобщиха от пътната агенция.

Обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10.549 километра От тях 7.96 км са ново строителство, а 2.59 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък, като ще има и пет тунела с обща дължина 4.011 километра.

Самият тунел под Шипка ще е с дължина 3.22 километра. Останалите четири тунела са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 метра. Ще бъдат построени още шест моста и един подлез, 12 армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Тунелът под връх Шипка ще е на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на град Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ е включен в проекта на Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година.

Договорът за проектиране и строителство ще бъде подписан с ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“, в което участват: „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинжеренигстрой-Т“ ЕАД. Стойността му е 358 020 000 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 240 дни /8 месеца/ за проектиране и 1280 дни /3.5 години/ за строителство.

Строителният надзор ще бъде възложен на ДЗЗД „Трансконсулт – Свеко“ с участници: „Трансконсулт – БГ“ ООД и „Свеко Енергопроект“ АД. Техният договор е за 6 479 935,20 лв. с ДДС.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст