ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Петков обещава на малките общини квоти с евросредства

НСОРБ

"За нашето правителство няма значение кметът от коя политическа сила е. Всички сме българи – разделението свърши. Само заедно можем да преодолеем трудностите, които са пред нас и в диалог да постигнем всичко, което сме обещали на хората."

Това обяви премиерът Кирил Петков по време на срещата си с представителите на местната власт по време на общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

Освен това той увери представителите на общинската власт, че разпределението на средствата от европейските програми ще бъде максимално прозрачно и ще се дават на конкурентен принцип. Нещо повече – за малките общини ще има и квоти, за да има сигурност, че никой няма да изостава.

Премиерът уточни, че малките общини са най-потърпевши от безобразията в България през последните 10 години и неслучайно над 800 000 българи са напуснали страната през последните години. Освен това и разделението между бедни и богати се е увеличило.

"Корупцията е бич на страната. Ако се справим с нея, растежът на БВП на страната ще бъде минимум между 5% и 7 процента" – посочи Петков и отчете като постижение, че екипът му е успял да удържи въглищните централи да не се затварят и е получил зелена светлина за Плана за възстановяване и устойчивост.

Той отново повтори, че по линия на европейските оперативни програми и на Плана за възстановяване и устойчивост страната ще получи около 48 млрд. лв. през следващите години. "Това е безпрецедентно количество средства, с които България ще се превърне в съвсем различно място, ако бъдат изразходвани правилно" – направи уговорка премиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст