ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доклад на ОЛАФ ни разката за кражби, ще връщаме 30 милиона по проекти

Европейска служба за борба с измамите ОЛАФ

ЕС ще ни подгони да върнем откраднатите милиони от различни реализирани проекти в България. Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени над 30 милиона евро, сочат сочат данните от годишния доклад за дейността на службата, представен днес.

За миналата година от ОЛАФ са били приключени проверките по 10 случая на съмнения за злоупотреба с европейски средства у нас, като по шест случая са издадени препоръки за по-нататъшни действия. Съобщава се също за предприетите проверки по случаите с къщите за гости у нас, финансирани от европейските земеделски фондове. Издадена е препоръка да се възстановят на европейския бюджет 23 милиона евро за 377 къщи, защото имотите не са били използвани по предназначение – да бъдат предоставени за ползване от туристи срещу наем, вместо за частни нужди.

При друга проверка е било установено, че по програмата за реклама на вина, спиртни напитки и млечни изделия местно производство в България са били допуснати нередности, като средствата по всичките 11 програми са били насочени към едно дружество със седалище в Гърция. Допълва се, че отпуснатите заеми от ЕС не са били възстановени от получателите на сумите.  Отчита се, че цените по проектите са били завишени, а в някои случаи дължимите суми не са били разплатени на изпълнителите. ОЛАФ препоръчва да се възстанови цялата отпусната от ЕС сума по тези проекти – общо 7 милиона евро.

Един от тези случаи е свързан с отглеждането на лозя, като при проверката от ОЛАФ е установено, че част от работниците не са разполагали с трудови договори. Получателят на средствата от ЕС е завишавал цените за извършената работа и е възлагал дейността на подизпълнители срещу по-ниско заплащане. Установено е, че дружество от друга държава от ЕС е участвало в случая в схема, водеща до съмнения за пране на пари. Издадена е препоръка за възстановяване на близо половин милион евро.

От ОЛАФ е било установено още, че в проект за залесяване у нас са били включени земи, на които не може да има насаждения. Същевременно при наблюдение в продължение на пет години е било отчетено, че за тези земи се начисляват суми за обработка, без да има признаци за действително извършена дейност. От европейската служба са препоръчали да бъде възстановена цялата осигурена сума – 180 хиляди евро, както и срещу заподозрените да бъде заведено дело.

Допълва се, че от общо 85 случая, предадени от ОЛАФ на Европейската прокуратура, 13 са свързани с България. Нарушенията в целия Европейски съюз ОЛАФ препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени общо над половин милиард евро по проекти във всички страни от ЕС. Основните случаи на засечени измами са били свързани с мнимо залесяване, митнически злоупотреби, незаконни дейности с отпадъци. Съобщава се, че са били пресечени опити за измама на стойност 16 милиарда евро за осигуряване на ваксини против ковид, като целта на извършителите е била да получат предварителните плащания от държавите от ЕС, а след това да не изпълнят сключените договори за доставка.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст