ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ИТН не поискали Рашков начело на КПКОНПИ

БТА пресконференция ПП Кирил Петков

След като стана ясно, че Слави Трифонов оттегля министрите на ИТН от кабинета, премиерът Кирил Петков обяви, че едно правителство на малцинството би работило по-добре.

Във връзка с това той даде пример, че от ИТН били против министърът на вътрешните работи Бойко Рашков да оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и така блокирали борбата срещу корупцията.

Срещу кандидатурата на Бойко Рашков от ИТН нямали конкретни доводи.

От своя страна министър Бойко Рашков обясни: "Вече близо година в Министерството на вътрешните работи се провеждат целенасочени разследвания на дейността на различни длъжности лица от управлението на Борисов, свързани тясно с конкретни фирми.

На тези фирми, в противоречие с българските закони, им е било възложено изграждането на автомагистрали в страната ни,

При разследванията си установихме, че държавните средства не са били влагани в изграждането на автомагистрала "Хемус".

Доказано е, че някои от фирмите са получавали средствата по сложен път от банки, чрез създаване на кухи фирми, чрез използване на безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и получавани от определени банки, са заминали в неизвестна посока.

В момента не е ясно къде се намират тези бюджетни средства и за какво се използват. Имаме данни, че част от тези фирми – удовлетворяват техни лични, групови интереси.

Министерството на вътрешните работи е длъжно публично да оповести тези данни – с видеофилми, снимки и то ще го направи", увери министър Рашков, след което продължи:

"Напоследък стана известно, че в Министерството на регионалното развитие тече подготовка отново да се финансират същите фирми, без да се потърси сметка за финансовите ресурси, изразходвани преди. Става дума за фирми, стоящи близо до кабинета "Борисов".

Това изправя страната пред въпроса дали да продължим така или да сменим подхода, включително с решението на премиера да се премине към управление на страната в друг формат.

Като министър на вътрешните работи не мога да спра да информирам българската общественост за невижданите досега престъпления и нарушения, които са извършвани в сферата на строителството. За първи път преди една година МВР доказа това по несъмнен начин. Нека напомня, че не само МВР осъществява това разследване. По него работи и Националната следствена служба."

В заключение министър Рашков призна, че наистина все още не са внесени обвинителни актови в българския съд. Една от причините затова е, че става дума за мащабна престъпна дейност, чието разследване изисква огромни ресурси и време. Втората причина той определи като субективна, като не даде повече подробности. След това уточни, че разследвания се извършват в няколко държавни органа – и в съдебната, и в изпълнителната власт, като от МВР продължават да изпълняват задълженията си по закон.

Рашков даде уверение, че ще продължи детайлно да информира обществеността дали средствата за автомагистрала "Хемус" са заминали в чужбина или са останали тук – в страната ни, като с тези безлихвени средства, получени от бюджета, се изграждат имоти, лична собственост на управителите и собствениците на разследваните фирми.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст