ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Български фирми и учени ще създават космически технологии и решения

космос технологии бизнес високи технологии стартъп

Между 70 000 лв. и 800 000 лв. могат да получат микро, малките и средни предприятия и научноизследователските организации в страната за създаване на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа. Средствата са предвидени в ратифицираното през тази седмица Споразумение между българското правителство и Европейската космическа агенция (ЕКА).

Министър Лорер коментира, че подписаното споразумение с ЕКА е възможност за нарасналия интерес и ангажираност на България да осигури по-голяма възможност на космическата индустрия за участие при изпълнение на проекти в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги. "Сътрудничеството допринася и за повишаване на качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор у нас, както и за по-бързо развитие на българските иновативни компании", отбелязва той.

Тръжната процедура за разпределянето тези пари ще започне през юли. Програмата е на обща стойност 2.4 млн. лева. В нея ще могат да участват още стартъпи и български компании, които внедряват космически технологии или извършват такава дейност в България. Критериите за кандидатстване ще станат ясни през следващата седмица, когато ще се подпише Хартата на Плана за европейска кооперираща държава. Подаването на документите ще продължи до септември.

В рамките на програмата ще се финансират проекти и приложения, свързани с летателния сегмент, оборудване или подходящи за мисиите на ЕКА продукти, демонстрации на технологии, пазарни проучвания, макетни дейности и други. Ще се насърчава и партньорството между науката и бизнеса, включително с организиране на стажове в реална изследователска или работна среда.

Най-добрите български разработки ще намерят приложение в дейността на Европейската космическа агенция. До момента, благодарение на членството на България в нея, са одобрени 37 проекта. Сред тях е създаденият от БАН дозиметър, с който се изследва космическата радиация на Марс.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст