ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Олаф Шолц пристига в България

Олаф Шолц (Ройтерс)

В София днес се очаква германският канцлер Олаф Шолц. Посещението му е част от балканската обиколка, включваща още Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония.

Шолц ще се срещне с премиера Кирил Петков, а след това и с президента Румен Радев.

Според правителствената пресслужба акценти в разговорите ще бъдат двустранните отношения, войната в Украйна, енергийна сигурност в Европа, както и европейската интеграция на Западните Балкани. 

Олаф Шолц е на дипломатическа совалка на Балканите преди лидерската среща на Евросъюза след две седмици, припомня БНР. Той гостува в Косово. Министър-председателят Албин Курти заяви, че Косово ще подаде молба за членство в Европейския съюз и се надява да получи статут на страна-кандидат в края на годината.

Шолц обеща на Косово и останалите страни от Западните Балкани "реален шанс" за евроинтеграция. Въпросът не търпи отлагане поради руското нашествие в Украйна, обясни Олаф Шолц в Прищина:

"Затова е много важно да дадем знак за надежда и уверение, че този присъединителен процес е желан и възприеман сериозно от Европейския съюз и че има реален шанс, ако всички се опитат да покрият изискванията."

Германският канцлер обаче поиска от косовските власти да постигнат трайно политическо решение на спора със Сърбия, която – както и някои държави от Евросъюза – отказва да признае независимостта на Прищина.

Снощи Шолц посети Белград, където призова сръбските власти да се включат в европейските санкции срещу Русия. Сръбският президент Александър Вучич прикани Шолц да отчете дългогодишните специални отношения между Сърбия и Русия.

На журналистически въпрос към канцлера дали ще подкрепи ускорена интеграция на Украйна, той отговори, че ще изчака препоръките на Европейската комисия.

След Сърбия Шолц бе в Гърция, където се включи в среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Солун.

В статия на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за изданието "Политико" се настоява преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз да бъдат деблокирани още този месец,

Преди да пристигне в София, тази сутрин германският канцлер ще посети Северна Македония.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст