ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шолц в Скопие: Ангажиран съм с присъединяването ви към ЕС

Димитър Ковачевски Олаф Шолц

Германия се отнася сериозно към европейската интеграция на страните от Западните Балкани и това с особена сила се отнася до Северна Македония. През 2003 година в Солун ЕС даде обещание на Западните Балкани и трябва да изпълним обещанието си, особено по отношение на Република Северна Македония, която изпълни всички предпоставки за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Западните Балкани са от стратегическо значение за Германия и аз съм ангажиран с присъединяването им към Европейския съюз, каза германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски по време на посещението му в Скопие. 

Шолц подчерта задоволството си от политическата сила (СДСМ), която е направила възможно постигане на споразумение с Гърция. "За това и останалата част от задачата трябва да бъде успешно изпълнена и това е нещо, за което гражданите на Северна Македония и правителството работиха усилено. Трябва да положим всички усилия страната да започне преговори за присъединяване към ЕС и аз ще се застъпя за това. Насърчавам Северна Македония да продължи да върви по пътя на реформите", каза той. 

"Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е силна и недвусмислена. Тази подкрепа ни насърчава в стремежите да изградим проспериращо общество, основано на европейските ценности, като равноправен партньор на Федерална република Германия и други държави – членки на ЕС", каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместната пресконференция, допълвайки, че посещението на Шолц в навечерието на срещата на върха на ЕС е силен знак за подкрепа за изпълнените критерии от страна на Северна Македония.

"Общите цели са страната ни да бъде член на ЕС", каза Ковачевски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст