ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция избира парламент

френско национално събрание франция париж френски парламент

Франция гласува днес на първи тур от парламентарните избори, които предстои да решат дали президентът Еманюел Макрон ще запази абсолютното си мнозинство в Националното събрание, предаде Франс прес.

От това дали мнозинството ще е абсолютно или обикновено ще зависи съдбата на проектите за дълбоки реформи, по-специално на пенсионната система, които преизбраният през април държавен глава замисля да осъществи през втория си мандат.

Над 48 милиона французи трябва да обновят изцяло долната камара на парламента, гласувайки за 577 бъдещи депутати днес и на втори тур на 19 юни.

Жителите на редица френски отвъдморски територии като Гваделупа и Мартиника застанаха пред урните още вчера; резултатите оттам се очакват довечера, заедно с тези от метрополна Франция.

Във Френска Полинезия и 11-те избирателни окръга извън Франция първият тур вече се състоя на 4 и 5 юни. Забележителното там беше, че от надпреварата отпадна бившият премиер социалист Манюел Валс, съюзен с Макрон. 

Според последните социологически данни от петък обединението "Заедно!" на президента Макрон и съюзниците му центристи се очаква да постигне равен резултат с този на алианса от леви партии Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон. Крайнодясната партия Национален сбор на Марин Льо Пен изглежда ще е на трета позиция, далеч преди традиционната десница, която може да изгуби своя статут на най-голяма опозиционна група в парламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст