ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна заседанието на Националния съвет на БСП

БСП

Започна заседанието на Националния съвет на БСП. Форумът се провежда дни след като партията "Има такъв народ" обяви, че оттегля министрите си от правителството.

Очаква се социалистите да решат как ще продължат подкрепата си за управлението. Основа тема, която ще бъде обсъдена, е предстоящото приемане на актуализацията на бюджета.

Корнелия Нинова обяви, че подкрепят вътрешния министър Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и политиката на премиера Кирил Петков: "За нас избори сега означават хаос, задълбочаване на кризите, липса на Народно събрание, което да взема адекватни решения. Това ще доведе до неизвестност и несигурност и не може да допуснем това да стане", каза Нинова.

На пленума ще бъде обсъдена и подготовката за местните избори през 2023 година.

Според нас държавата не трябва да бъде хвърляна за пореден път в хаос, а именно това ще случи, ако се стигне до предсрочни избори, коментира заместник-председателят на парламентарната група (ПГ)  на "БСП за България" Филип Попов пред журналисти на влизане в сградата на БСП. Това означава наесен, в зимния период, без бюджет за следващата година, без необходимите законопроекти по отношение на Плана за възстановяване и развитие, в тежка криза – икономическа, политическа, социална, посочи той. 

Националният съвет на БСП обсъжда на заседание днес актуализацията на бюджета и актуалната политическа обстановка след обявеното изтегляне на министрите на партия "Има такъв народ" (ИТН) от кабинета. 

Според Филип Попов без мнозинство в парламента трудно ще се вземат решения, но трябва да се прояви отговорност, мъдрост, зрялост, държавнически подход и мислене за всеки един български гражданин. Попитан ще претендират ли за някое министерство на ИТН, той каза, че не са мислили по този въпрос. Тук не е въпросът в постове и министерства, тук е въпрос на отговорност България да не бъде хвърлена за трети пореден път от ИТН в предсрочни избори и в хаос, в безвремие, допълни Попов.

Не смятам и не трябва БСП да бъде от тези партии, които ще разделят, коментира и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев на въпрос дали БСП трябва да остане в коалицията и отбеляза, че БСП до момента е показала, че може да обединява. 

Стойнев коментира, че ситуацията наистина е сложна. „Кога, ако не сега, трябва да покажем единство на нацията и смятам, че този политик, който успее да събере почти всички политически сили за определен период от време, ще спечели“, посочи той. На въпрос Кирил Петков ли е този политик, който трябва да ги обедини, Стойнев отговори: „Не“.

Попитан за експертен кабинет или оставане в тази коалиция, Драгомир Стойнев каза, че "първо, разбира се, БСП трябва да остане в тази коалиция, трябва да се направят всички възможни стъпки, така че наистина да се даде шанс, но държавата има нужда от правителство". “Този, който ви говори, че в момента е по-добре да има избори, отколкото правителство – било то коалиционно, било то експертно, за мен е политически идиот”, коментира той.  

Относно гласуването на промените в бюджета, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков коментира, че не знае какво ще се случи, но желанието му е да мине актуализацията на бюджета, за да бъдат подкрепени хората и бизнеса в това време на криза.

Всяка стъпка встрани от това, което е предложено, нарушава баланса на целия бюджет и много сложно би било някой да каже това го правим, това не го правим, защото трябва да каже откъде идват парите за това, което правим и къде отиват парите от това, което не го правим, разясни той. А мисълта, че можем да приемем бюджета на държавното обществено осигуряване, без да приемем големия бюджет, е някак си много наивна, смята Гьоков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст