ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първо разчитаме на Господ, после се молим на държавата

Буря

Бури, наводнения, градушки. Юни.

Плачещи хора, ринещи кал от приземни етажи. Озлобени шофьори до коли, чиито ламарини приличат на кора за яйца.

Познато, нали?

Златно време за държавните мъже да покажат загриженост.

Репортерки с ботуши, които ретранслират министерското съпричастие.

Репортерки – оплаквачки. Как пък една не се сети да пита пострадал като има завод под открито небе – зеленчуци и овоши, защо не ги е застраховал?

И понеже колата е най-скъпото за българина (следвана от имота и чак накрая здравето и живота), нека почнем нея.

Пълно Каско пази напълно от гнева на боговете, но е скъпа. Но частичното Каско пази от най-вероятните природни беди. Ако държи колата си в гараж и не го е страх от кражба, всеки може да застрахова на поносима цена возилото си срещу градушка.

БУЛСТРАД дори предлага Каско "Градушка" – продукт, предназначен за застраховане на МПС срещу пълна загуба или частична повреда, настъпили в резултат на градушка. По застраховката се обезщетяват

всички вреди – счупване, натрошване,

повреждане, включително и косвени щети – след счупване на стъкла на МПС.

Застрахователната сума се избира от клиента и е съобразена с пазарната стойност на автомобила.

За улеснение, застрахователната премия е фиксирана (не се разсрочва на вноски) и зависи от застрахователната сума: при 2000 лв. – премията е 30 лв., при 4000 лв. – 50 лева.

Толкова ли е скъпа предвидливостта? Едва ли, но българинът явно още продължава да се води от максимата „Точно на мен ли ще се случи?” Когато обаче му се случи точно на него, той не се оправя сам – както до преди градушката – а иска помощ от държавата. И ругае, като не я получи. Без изобщо да си даде сметка, че държавата свои собствени пари няма и "раздава" от данъците на всички. А този – пострадалият, дали като произведе реколта, ще свали цената й в полза на данъкоплатците, покрили щетите му?

Мила родна картинка. Премиерът Кирил Петков, обут с ботуши, гази кал в Садово.

"Видях, че хора, които са се трудили много, цялата реколта им е унищожена, но това, което се радвам да видя, че заедно държавата в партньорство с тях, ще можем да им възстановим средствата максимално бързо, така че да засадят отново и да получат реколтата си в тази година. Средствата, които ще изплатим, за пръв път ще е не само за тези, които са унищожени на 100%, но и тези, на които е частично унищожена реколтата. Другото, което сме направили, че ще бъдат изплатени много бързо, в рамките на един месец", съобщава министър-председателят, вживявайки се в ролята на Майка Тереза..

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов пък уверява, че тази година

Държавен фонд „Земеделие“ разполага с 5 млн. лв.,

предвидени за обезщетяване на пострадалите от неблагоприятните климатични явления.

Похвално. Социализъм в чист вид. Всички заедно ще произведем нова реколта на земеделеца, за да ни я предложи после на двойна и тройна цена, защото към дизела, газа, тока ще добави и цената на Божия гняв. А застрахователите ще продължат да агитират. Глас в пустиня.

Ето например "Инстрейд Застрахователен брокер": Неочаквана и силна градушка може не само да начупи прозорците и керемидите на къщата ви, но и падналите стъкла и други предмети могат да нанесат сериозни щети по имуществото, които ще разчиствате и поправяте с дни. В този случай застраховка "Домашно имущество" ще ви е от голяма полза. Повечето полици покриват щети от градушка в рамките на основното покритие срещу пожар и природни бедствия. Ако все още нямате застраховка, е добро време да си направите. Цените на имуществените застраховки са изключително достъпни. Особено, когато става за имоти извън големите градове.

Застрахователно дружество „Армеец“, например, неотдавна изненада клиентите си със специални пролетни цени. В рамките на промоцията всеки може да сключи застраховка „Защитена фамилия” – с 20% отстъпка, и застраховка „Защитено имущество” – с 30% отстъпка.

Минималната премия по полица „Защитена фамилия” падна на 10 лв., като покрива щети на жилището до 5000 лв. и на движимото имущество до 1000 лв. срещу рисковете пожар, природни бедствия (без земетресение), ВиК аварии, късо съединение, вандализъм и др. Процедурата при сключване е максимално улеснена за клиента –

не се изисква първоначален оглед на дома

и документи за собственост. А при застраховане на вещи срещу „Кражба чрез взлом и кражба с техническо средство” до 14 000 лв., не се налага те да бъдат описвани. Не се прилага и задължително самоучастие на застрахования във всяка щета.

Изключително атрактивно е и предложението за застраховка "Защитено имущество". Например, ако клиент желае да застрахова офис сграда в гр. София с височина до 6 етажа и възраст до 20 години срещу пожар, природни бедствия, аварии и вандализъм (без земетресение), при застрахователна сума 200 000 лв. премията, с включена отстъпка от 30%, възлиза на 77 лева. А при допълнително включен риск земетресение – 203 лева.

Земеделските застраховки покриват щети не само при градушка, но и при други бедствия като буря, смерч, пожар, проливен дъжд, наводнение, измръзване и т.н. Някои култури или нови насаждения обаче може и да не могат да бъдат застраховани. При всички случаи, ако разчитате на дохода от реколтата за оцеляването на Вашия бизнес или семейство, е добре да имате застраховка, защото капризите на времето в последните години са непредвидими, казват брокерите.

"Независимо дали става въпрос за дома, автомобила или нивата ви, на първо място е важно вие да се погрижите за неговата сигурност. Ако се случи бедствие, местната община или държавните институции няма гарантирано да ви помогнат да се справите с щетите. Въпреки че има практика да се отпускат помощи в най-тежките случаи, вашето имущество е ваша отговорност", напомнят от Инстрейд .

Държавата не е застраховател.

Някой чу ли това?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст