ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев: Не очаквах ИТН да хвърлят държавата под автобуса

Министерство на финансите Асен Василев

От доста време има напрежение по много теми в коалицията, но не очаквах да хвърлят държавата под автобуса. Така вицепремиерът Асен Василев коментира решението на лидера на ИТН Слави Трифонов да изтегли министрите на партията от кабинета.

"В момента имаме актуализация на бюджета, където са антикризисните мерки и увеличението на пенсиите за пенсионерите. Трябва да бъдат приети мерките, за да може постоянно да се запазят по-ниски цените на електроенергията за бизнеса, КПКОНПИ да започне да заработи, а от сега до края на годината имаме 22 закона, които трябва да бъдат приети, за да можем да получим втория транш от средствата по Плана за възстановяване", обясни вицепремиерът в интервю за bTV.

По думите на Асен Василев проблемът с ИТН идвал  от политическото ръководство.

"В законодателната дейност почти всичко ставаше много трудно и, доколкото знам, и колегите в парламента имаха доста проблеми", посочи Асен Василев.

Той описа отношенията със Слави Трифонов като "несъществуващи в момента". "Може би седмица преди за втори път да кандидатират господин Каримански за БНБ, от тогава връзката прекъсна", каза Асен Василев.

Според него само "Има такъв народа" са подкрепили кандидатурата на Каримански за гуверньор на БНБ.

"За нас господин Каримански беше неприемлив за гуверньор на БНБ – това беше позиция и на ДБ, и на БСП и отговорът, който дойде от ИТН, беше че ние смятаме, че Каримански е перфектен за тази позиция и ще го прокараме като гуверньор", заяви още министърът на финансите.

Не са водени разговори министрите от ИТН да останат в правителството, посочи още Асен Василев. "Аз лично във формат, в който се събере мнозинство за ново правителство, бих поканил някои от тях да работим заедно, защото смятам, че са добри професионалисти", каза той.

Като примери той посочи министъра на спорта в оставка Радостин Василев и министъра на енергетиката Александър Николов.

Номинации за нови министри ще има, когато видим, че има мнозинство за ново правителство, заяви Асен Василев.

"Това, което ние предлагаме като идеи за подкрепа на правителството, са две много прости неща. България да стане абсолютно пълноправен член на Европа и борбата срещу корупцията да бъде доведена докрай", обясни вицепремиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст