ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Моллов няма да остане част от партията

Стефан Янев мин. председател

Кризата в коалицията се случи, защото имаше обстоятелства от самото начало. И през февруари и март коментирах, че вероятността да се срути е много голяма и виждаме, че това се случи. Всички трябва да сме на страната на българския интерес. Това каза бившият министър на отбраната Стефан Янев пред Нова нюз. 

"Един от въпросите, които Слави Трифонов зададе е за 9 млрд. лв. Въпросът трябва да бъде изчистен и да бъде обяснено на гражданите къде отидоха парите им. Най-доброто развитие е приключване на този парламент и създаване на служебен кабинет, който да разследва как са разходвани тези пари", добави още той. 

"Политическите заявки за борба с корупция, докъде е докарана? Да сме чули някой да е разследван. Когато говорим за борба с мафията трябва да говорим с факти. Тях можем да намерим в работата на всяко министерство. Може да се провери с кои фирми работи всяко министерство за обществените поръчки. Дали, ние като служебен кабинет сме сменили фирмите и дали те не са се върнали", каза Янев. 

Бившият служебен премиер коментира и замесеният в опит за подкуп към шефа на БАБХ проф. Пламен Моллов. 

"Учредяването на партията "Български възход" предстои. Принадлежността му към бъдещата партия няма как да бъде пряко свързано. Той е част от инициативния комитет. Ние като хора, събирайки се за първи път, няма как да проверяваме всички присъстващи. Проф. Моллов няма да остане част от партията. Когато се направят необходимите разследвания и си изчисти името можем да мислим за някакво бъдеще, но в момента не. Разговаряхме, обясни, че има такъв тип разследване. Нещата са казани", отбеляза Янев. 

Той уточни, че партията му "Български възход" ще бъде учредена тази неделя, 19 юни, от 14.00 часа в зала 3 на НДК. 

"Смислена политика, която ярко защитава българския национален интерес. За да не излезе, че сме поредните, които обещаваме и лъжем, аз се стремя да обещавам неща, които да завършим в един обозрим срок. Няма да имаме цялостна програма, ще имаме акценти. Надявам се да бъдат ясно разбрани от хората, малки стъпки, които да бъдат направени", подчерта Стефан Янев. 

Бившият министър на отбраната коментира, че не е разговарял с президента Радев за поста служебен министър при разпадане на този парламент. 

"Не очаквам такова предложение и не бих го приел, тъй като имам ангажиемнт към партийния си проект. Ситуацията, която виждаме показва че по-скоро вървим към избори. Това е демократичното и правилното, защото няма да има ефект този парламент да продъжи. За съществуването на един кабиент е важно коя криза е разрешил, с какво е напарвим живота на хората по-поносим. От гледна точка на сегашната ситуация по-добре да има избори и съответно ново управление", посочи още той. 

Янев коментира и предстоящата актуализация на бюджета. 

"Чуват се гласове, че актуализацията на бюджета трябва да се направят сега. Има някои неотложни плащания, които трябва да влязат в бюджета. Като оставим на страна скандалите, опозицията би подкрепила актуализацията. Затова тя трябва да се случи сега", добави още бившият отбранителен министър. 

По думите му няма да има съществено увеличение на бюджета за отбрана.

"Като дойде време за актуализация приходите ще нарастнат с 1 млрд. лв. Кризите, които не са решени, потенциалната продоволствена криза означават, че е малко вероятно в бюджета за отбрана да се получат значителни увеличения", допълни Стефан Янев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст