ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна кампания за нов референдум за независимост на Шотландия

никола стърджън шотландия шотландска национална партия

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на своята кампания за провеждане на втори референдум за независимост и заяви, че икономическото положение на Шотландия ще се подобри, ако тя е извън Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Стърджън, която е лидерка на Шотландската национална партия и на местното правителство на Шотландия, каза, че ще публикува поредица от документи, които излагат аргументите в полза на независимостта. Шотландия отхвърли референдум за независимост през 2014 г., когато 55% от избирателите гласуваха тя да остане част от Великобритания. Правителството на премиера Борис Джонсън се противопоставя на провеждането на нов референдум за независимост и твърди, че въпросът е бил решен с предишния вот. Но според Стърджън оттогава политическият пейзаж се е променил, особено заради излизането на Великобритания от ЕС – нещо, на което болшинството от хората в Шотландия се противопоставят. "Ако знаехме през 2014 г. всичко, което знаем сега за пътя, по който Великобритания щеше да поеме, аз нямам никакво съмнение, че Шотландия тогава щеше да гласува "за", каза Стърджън в интервю за Би Би Си.

Първата министърка също така заяви, че резултатът от миналогодишните парламентарни избори в Шотландия представлява "неоспорим демократичен мандат" за провеждането на референдум, който тя възнамерява да изпълни, въпреки че правителството на Джонсън оспорва правото на шотландското правителство да провежда референдум, без да е получило разрешение за това от централните власти, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст