ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИТН говореха за Джипко Бибитков, да обяснят подкрепата на ГЕРБ

Парламент избор на управител на БНБ Георги Свиленски

Вчера останах учуден, когато разбрах, че 120 народни представители извън управляващата коалиция са подписали искане за оставката на г-н Минчев, когато поне 10 от тези 120 са казали колко честен, диалогичен, справедлив и добър председател на Народното събрание е Никола Минчев. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по време на дебата по искането на ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане" за предсрочно освобождаване на председателя на парламента. До искането за освобождаването на Минчев се стигна заради изслушването на външния министър Теодора Генчовска относно Северна Македония.

"Мога да кажа, че това е най-добрият председател на народното събрание през осемте години, откакто съм народен представител", добави той.

"При гласуването на дневния ред вчера беше ясно посочено, че се гласува точката да влезе в дневния ред и това дали заседанието ще бъде закрито или открито, ще се гласува, след като точката влезе в програмата. Имаше две гласувания – 126 бяха гласовете заседанието да бъде открито и 100 народни представители бяха да бъде закрито. В тези 126 бяха 11 гласа на "Възраждане". Колегите от "Възраждане" искаха заседанието да бъде открито и така гласуваха. И само след един час се подписаха за искане за оставката на председателя, защото не е допуснал закрито заседание. Това с какво граничи? След това г-жа Генчовска трябвало да каже нещо тайно. Да, има я и тази опция, само че това вече е друго заседание. На вчерашното заседание тя каза каквото има. Има си ред, но вие искате нещо друго", заяви Свиленски.

"Стигаме до истината – мотиви няма. Час и половина говорим за магистрали, за "Капитан Андреево", за нарушени бизнеси, а се иска оставката на Никола Минчев. Както общо има Никола Минчев с "Капитан Андреево", например, или с Министерството на регионалното развитие? Днешният ден влиза в историята с едно нещо – днес е денят на излъганите български избиратели. Днес голяма част от българските избиратели, ще се почувстват най-излъгани в живота си", подчерта председателят на ПГ на "БСП за България".

"Тези, които бяха по площадите, които протестираха, стачкуваха, никога не са очаквали, че например "Възраждане" ще се подпишат в една подписка с ДПС за сваляне на председател на Народното събрание, никога не са очаквали избирателите на ИТН, чийто председател на парламентарната група говореше от трибуната за Джипко Бибитков, как ще обяснят, че получават подкрепата на тази парламентарна група? Колко пъти трябва да се срещнете челно с вашите избиратели, за да разберете, че те не искат да правите коалиция с ГЕРБ? Но при вас друга коалиция е невъзможна. ДПС, ИТН, ГЕРБ – това е възможната коалиция. Другата коалиция, в която се опитвахме шест месеца да работим с коалиционни съвети – вие записвахте на листчета и ги изкарвахте в медиите. Това не е коалиционно поведение. Когато влиза в коалиция, всеки трябва да си загърби малко от собствените амбиции, трябва да бъде диалогичен, коректен и почтен спрямо партньорите си. Когато се разделят, да продължат да бъдат коректни", посочи Георги Свиленски.

"Г-н Минчев има пълната подкрепа на нашата парламентарна група", завърши социалистът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст