Прекъснахме зависимостта от Русия, борим се с корупцията

ББР министър на иновациите и растежа Даниел Лорер

Истинските мотиви за този вот на недоверие са, че най-после българското правителство започва да показва реални резултати в борбата с корупцията. Специализираното правосъдие вече е минало, Цацаров не е начело на КПКОНПИ, спряхме вноса на нелегални стоки в България и в Европа през "Капитан Андреево", прекъснахме зависимостта си от Русия – явно това им дойде твърде много. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БТВ.

„Вярвам, че в българския парламент, както и в коалицията и сред опозицията има депутати, които наистина са отговорно пред своите избиратели и аз разчитам, че при гласуването ще изберат да не хвърлят държавата в хаос“, подчерта той.

„Погледнато исторически Слави Трифонов създаде едно явление в българския шоубизнес, но и едно огромно разочарование в политиката. Той реши да тласне страната към едно неясно бъдеще“, изтъкна министърът на иновациите и растежа.

Даниел Лорер коментира и думите на президента по повод преговорите с депутати за подкрепа на кабинета. „Президентът трябва да знае, че парламентът не е магазин. Единственото важно е съвестта. Нашият апел към депутатите е да последват съвестта си. Всички бяхме избрани да спрем течовете в държавата и да се засилят контролните механизми“, коментира той. Лорер прогнозира, че ако падне правителството, ще се върне старият модел на управление.

„Изключително важно е да няма личностни конфликти в коалицията. Ние трябва да си говорим за нещата, които правим за страната. Нито един от останалите коалиционни партньори не казва, че го обиждаме и работата с тях върви чудесно. Темата за Република Северна Македония е най-удобната дъвка в момента. През последните 10 години никой в Европа не знаеше какво иска България от РСМ. Благодарение на нашите усилия, ЕС застана зад справедливите искания на България – да се гарантират правата на българите в РСМ и спазването на Договора за добросъседство“, обясни министър Лорер.

На въпрос дали от "Продължаваме промяната" са склонни на коалиция с ГЕРБ, Даниел Лорер отговори: „Това че г-н Борисов е очертал с кого би работил е добре. Ние обаче работим с хора, които работят за това България да стане правова и богата държава. Ние работим с хора, които вярват в това, което България трябва да свърши. Не можем да преговаряме с партии, които олицетворяват липсата на законност в последното десетилетие. Важно е партиите и техните ръководства в парламента да осъзнаят, че корупцията трябва да спре. В момента ръководството на ГЕРБ олицетворява този модел“, подчерта той.

Попитан дали са склонни да продължат да управляват, но да заменят Кирил Петков начело на държавата с друг, Даниел Лорер заяви: „Ние нямаме повече политика свързана с определени лица, няма постове за определени хора. Ние сме избрани да преведем страната през тези кризи. По отношение на ИТН вярвам, че има хора, които са отговорни пред своите избиратели и те ще кажат на своите ръководства, че политиката която се предлага е добра и не желаят страната да се хвърли в хаос. Дали някой е ядосан на друг не бива да се отразява на работата за България“, подчерта Лорер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст