Световните цени на газа ще останат високи и в следващите пет години

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Цените на природния газ и на електроенергията както в Германия, така и в целия свят, ще останат високи вероятно в следващите пет години. Такова мнение е изказал главният изпълнителен директор на най-големия производител на електроенергия в страната RWE Маркус Креббер в интервю за вестник Süddeutsche Zeitung.

По неговите думи, ще има нужда от известно време, за да се създадат нови мощности и за това други страни да могат да доставят повече енергия.

Шефът на RWE поддържа и инициативата на министъра на икономиката на Германия Роберт Хабек за възобновяване работата на топлоцентралите на въглища, което пък ще намали употребата на природен газ.

Креббер добавя, че в резултат на намаляването на експорта на природен газ от Русия, компанията RWE също така ще получи от суровината по-малки обеми, отколкото е било договорено първоначално с руската страна. За да компенсира това, немският концерн е принуден да закупува енергоносители „на значително по-високи и продължаващи да растат цени“.

По-рано немският вицеканцлер Роберт Хабек заяви, че ситуацията с енергоснабдяването на Германия сега остава „сериозно и напрегнато“ заради намалените доставки на природен газ от Русия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст