КЗК не знае дали държавата участва в производство или продажба на горива

бензиностанция

В Комисията за защита на конкуренцията няма информация държавата да участва в производството или продажбата на горива на българския или световния пазари. Това каза директорът на дирекция "Право и политика на конкуренцията" в комисията Надя Минчева при изслушването ѝ от парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Изслушването в специализираната подкомисия бе проведено заради продължаващата тенденция за покачване цените на горивата.

Надя Минчева отговори на депутатски въпрос във връзка с твърдението, че България се разпорежда със стока, която се пласира на свободния пазар.

"На другите държави правителствата се намесват единствено с много краткотрайни временни мерки при цените на горивата и въобще при завишаване на цените на определени стоки или услуги, но това е винаги с временен характер – да се реши даден проблем от обществено значение, и е винаги на правителствено ниво, т.е. това не е в правомощията на органи по конкуренция", каза тя.

Българската държава по никакъв начин не участва в прякото купуване на суровини, преработката им или разпространението им на свободния пазар, каза още Минчева.

Като решение на част от проблема с високите цени на горивата, Минчева припомни предложението на КЗК да бъдат изградени държавни данъчни складове за съхранение на горива.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст